Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Israelul, izolat pe scena internaţională

israelul-izolat-scena-internationala.jpg

Discursul lui Barack Obama, criticat în Israel.REUTERS/Jason Reed

Ne aflăm într-adevăr în faţa unei situaţii inedite, a unei confruntări frontale de viziuni între Barack Obama şi Benjamin Netanyahu, dar şi între Israel şi partenerii săi occidentali. Am putea spune chiar că Israelul se regăseşte destul de izolat în acest context.

Preşedintele american, Barack Obama, care a rostit joi un discurs pe tema aspiraţiilor democratice ale lumii arabe şi a păcii în Orientul Apropiat, a suscitat critici acerbe în Israel. Premierul israelian Benjamin Netanyahu, care se întâlneşte vineri cu Barak Obama la Washington, s-a declarat "dezamăgit". În schimb  mai multe ţări europene, printre care şi Franţa, sprijină poziţia lui Obama.

Ne aflăm într-adevăr în faţa unei situaţii inedite, a unei confruntări frontale de viziuni între Barack Obama şi Benjamin Netanyahu, dar şi între Israel şi partenerii săi occidentali. Am putea spune chiar că Israelul se regăseşte destul de izolat în acest context.

Mărul discordiei

Iată însă care este adevăratul măr al discordiei. Pentru prima dată preşedintele american a lansat un apel în vederea constituirii unui stat palestinian pe baza frontierelor din 1967. Ceea ce a provocat decepţia lui Netanyahu, dar mai corect ar trebui să spunem furia premierului israelian. Liniile de demarcaţie din 1967 sunt considerate inacceptabile pentru statul Israel pentru că în interiorul acelui perimetru el nu s-ar putea apăra, spun liderii israelieni.

Cum să se "retragă" Israelul pe liniile din 1967 cînd are 300 000 de coloni în Cisiordania, iar partea răsăriteană a Ierusalimului a fost ocupată şi anexată. America nu ţine cont de noile "schimbări demografice de pe teren", se mai afirmă la Ierusalim. Presa israeliană scrie despre "confruntarea" pe care o vor avea  Barack Obama şi Benjamin Netanyahu...

Iar dacă  Obama continuă să rămână pe aceste poziţii, primul ministru israelian "se va vedea în situaţia de a încerca să împiedice realegerea lui Obama", am citat această ultimă frază din cotidianul israelian Maariv, reluată de Agenţia France Presse. Ceea ce înseamnă că Benjamin Netanyahu le-ar putea cere evreilor americani să nu finanţeze campania electorală a lui Barack Obama.

Obama sprijinit de europeni

Concomitent, însă, poziţia preşedintelui american este salutată de  palestinieni precum şi în Europa. Polonia, Franţa şi Germania sprijină viziunea lui Barack Obama, declara astăzi şeful diplomaţiei poloneze care s-a întâlnit cu omologii săi de la Paris şi Berlin.

Astăzi Franţa "condamnă", de exemplu, proiectul israelian de construire a peste 1500 de noi locuinţe în cartierele din partea răsăriteană şi majoritar arabă a Ierusalimului. De notat că ministrul de externe francez Alain Juppé avea programată o vizită în Israel, dar şi-a amânat-o cu o săptămână pe acest fond de disensiuni între guvernul israelian şi europeni în ce priveşte soarta procesului de pace.