Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Israelul şi palestinienii, neimpresionaţi de propunerea Cvartetului

israelul-palestinienii-neimpresionati-propunerea-cvartetului.jpg

Protest palestinian faţă de construirea unor colonii israeliene (Foto: Reuters/Abed Omar Qusini)

Israelul şi Autoritatea Palestiniană s-au situat din nou pe poziţii divergente în contextul unei noi propuneri făcute de Cvartetul pentru Orientul Mijlociu, de reluare a negocierilor de pace. Cvartetul format din Statele Unite, ONU, Uniunea Europeană şi Rusia a lansat de fapt un apel marcat de numeroase ambiguităţi.

Declaraţia Cvartetului pentru Orientul Mijlociu este interpretată în mod total diferit de cele două părţi. Israelul consideră că este vorba de o propunere de dialog fără condiţii prestabilite. Palestinienii sunt de părere că mediatorii cer Israelului să oprească de fapt construirea de noi locuinţe evreieşti în Cisiordania şi partea estică a Ierusalimului.

În realitate, documentul publicat de Cvartet le cere doar, într-un mod destul de vag, celor două părţi să se abţină de la orice acte provocatoare. Or, pentru palestinieni, recenta decizie a Israelului de a construi un nou lot de locuinţe în zona răsăriteană a Ierusalimului este considerată o provocare.

Presa franceză are aceeaşi percepţie. "În timp ce Israelul construieşte noi locuinţe, el demolează procesul de pace", spuneau unii comentatori în Franţa. Şeful diplomaţiei franceze, Alain Juppé, s-a referit şi el la această decizie, spunând că le oferà palestinienilor un pretext pentru a refuza să se aşeze la masa negocierilor.

Criticile comunităţii internaţionale legate de continuarea politicii de colonizare, inclusiv ale unor aliaţi ai Israelului, precum Statele Unite sau Germania, nu au însă nici un efect asupra premierului Benjamin Netanyahu.

 

"Două palme" pentru Barack Obama

 

Într-un editorial din revista Le Nouvel Observateur putem citi acest titlu sonor: "Două palme pentru Obama". Directorul revistei, Jean Daniel, consideră că aceste "două palme" sunt sprijinul necondiţionat oferit lui Benjamin Netanyahu de Congresul american şi aplauzele cu care a fost salutat la ONU discursul liderului palestinian Mahmoud Abbas, când a cerut acceptarea ţării sale în sânul acestei instituţii. În ambele cazuri, politica preşedintelui american faţă de palestinieni este dezavuată, mai ales că el nu şi-a ţinut promisiunea de a-i recunoaşte ca stat.

Jean Daniel mai spune că Barack Obama a renunţat de fapt "să-i înfrunte pe membrii cei mai puternici ai comunităţii evreieşti" din Statele Unite, întrucât are nevoie de ei pentru a câştiga alegerile prezidenţiale de anul viitor.