Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Israelul se teme de turbulenţele din Egipt

netanyahu-benjamin-poza-reuters-ronen-zvulun.png

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu (Foto : Reuters / Ronen Zvulun)

Israelul avertizează asupra spectrului unui regim de tip iranian la Cairo, în cazul în care preşedintele Hosni Mubarak e gonit de la putere. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu se teme ca "o mişcare islamistă bine organizată să nu preia controlul statului, profitând de haosul din ţară".

În opinia premierului israelian, nu islamul extremist este la originea instabilităţii din Egipt, dar premierul a evocat cazul Iranului, pentru a flutura spectrul unui regim radical şi represiv la putere la Cairo.

E pentru prima dată că şeful Guvernului israelian evocă în public atât de răspicat preocuparea statului evreu în faţa perspectivelor unei schimbări de putere în Egipt.

Pentru a nu învenina şi mai mult situaţia, Netanyahu le-a cerut miniştrilor săi să evite orice comentariu despre evenimentele din Egipt, prima ţară arabă cu care statul evreu a semnat încă din 1979 un acord de pace. Egiptenii nu vor fi urmaţi pe această cale decât de iordanieni 15 ani mai târziu.

Temerile, îngrijorările lui Netanyahu pot fi de înţeles, dacă precizăm că în Egipt, principala forţă de Opoziţie şi singura organizată ca atare este Frăţia Musulmană, mişcare islamistă foarte influentă şi opusă oricăror înţelegeri cu Israelul.

Partidul extremist a respins în plus noile concesii făcute de actuala putere egipteană, pe scurt noul Guvern anunţat de preşedintele Hosni Mubarak şi a chemat la continuarea manifestaţiilor de stradă.