Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Israelul se uită insistent către Egipt

netanyahu-benjamin-poza-reuters-ronen-zvulun.png

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu (Foto : Reuters / Ronen Zvulun)

Liderii israelieni şi membri ai Consiliului Suprem al Forţelor Armate din Egipt, instanţa, care a preluat puterea după demisia lui Hosni Mubarak au avut un prim contact, lucru care a fost deîndată apreciat de şeful Guvernului de la Ierusalim.

Benjamin Netanyahu a salutat faptul că noii stăpâni de la Cairo s-au angajat să respecte tratatul de pace cu Israelul. Ministrul israelian al Apărării, Ehud Barak avusese o conversaţie telefonică în prealabil cu mareşalul egiptean aflat în fruntea consiliului militar, care a preluat puterea la Cairo.

Fără a se preciza conţinutul acestui dialog, premierul israelian dă de înţeles totuşi că s-a evocat tratatul de pace dintre cele două state vecine, semnat în 1979. "Un acord pe care Egiptul l-a respectat întocmai de atunci şi până astăzi. El este esenţial nu numai pentru cele două ţări, ci şi pentru pacea şi stabilitatea din întreaga regiune", a declarat Netanyahu.

În ultimele zile, liderul israelian evocase pericolul unei revoluţii islamice de tip iranian, în cazul în care la Cairo ajunge la putere Frăţia Musulmană. "Netanyahu ar face mai bine să stea la locul lui şi să-i lase vecinului său şansa să instaureze democraţia", exclama duminică editorialistul ziarului israelian de stânga Haaretz.

În Cisiordania, fostul negociator-şef palestinian a invitat şi el statul evreu să nu se teamă de instaurarea democraţiei în Egipt.

Evenimentele din Egipt vor fi principalul subiect pe agenda discuţiilor pe care le va avea luni, 14 februarie, premierul israelian, Benjamin Netanyahu cu preşedintele Statului Major Interarme american, trimis de urgenţă de Washington în regiunea zdruncinată de mai multe săptămâni de o serie de revolte populare.