Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Istoricul crizelor politice din Italia

200802-2487.jpg

Istoricul crizelor politice din Italia

Istoria se repeta : la fel ca pe 9 octombrie 1998, aproape 10 ani mai tarziu, pe 24 ianuarie, Romano Prodi este inlaturat de la Presedintia Consiliului cu o majoritate de numai un vot. Italienii sunt deci chemati la urne cu mult inainte de termen, si asta in ciuda negocierilor intense din ultimele zile. Luni 4 februarie, presedintele senatului Franco Marini, insarcinat de seful statului cu un mandat explorativ pentru formarea unui guvern de trei luni pentru adoptarea reformei electorale, si-a recunoscut esecul : "Fortele politice sunt constiente de necesitatea urgenta de a modifica legea electorala, dar nu exista vointa de a se construi o majoritate pentru sprijinirea unei astfel de reforme. In aceste conditii am depus in mainile Presedintelui Republicii mandatul ce mi-a fost conferit".

Cu aceasta solutie epuizata, Presedintele Giorgio Napolitano a luat decizia dizolvarii Parlamentului si convocarii alegerilor. La Roma se vehiculeaza data de 13 aprilie pentru a chema cetatenii la urne.

Desi campania electorala nu a fost lansata oficial, fortele politice din Peninsula au intrat deja in campania electorala. Batalia va fi insa dura si nu este sigur ca alianta de centru-dreapta va obtine, cum afirma principalii sai leaderi - Silvio Berlusconi (Forza Italia) si Gianfranco Fini (Aleanza Nazionale) - intre 60 si 70 % din voturi. Sondajele de opinie vorbesc de un scor mult mai strans - 55 % pentru coalitia de centru-dreapta si 45% pentru fortele de centru-stanga - iar pana la vot diferenta se mai poate reduce. Majoritatea guvernamentala, daca dreapta va iesi castigatoare, va fi scump platita. Este o certitudine ca formatiunea separatista Liga Nordului va cere in schimbul sprijinirii guvernului asa-numita lege a federalizarii fiscale prin care Nordul industrializat al Italiei va inceta sa mai finanteze regiunile meridionale in numele redistribuirii avutiei si al solidaritatii. Pretul platit va fi adancirea prapastiei dintre Nord si Sud si nasterea practic a doua Italii.

Atmosfera din Italia, in aceste zile, este cea a unei tari fara guvern : preluarea companiei Alitalia de catre Air France este pusa sub semnul intrebarii desi exista o hotarare de guvern, primarii din regiunea Campagna refuza sa respecte ordinele guvernamentale pentru depozitarea deseurilor, justitia pune in libertate oamenii politici care primisera arest domiciliar in urma cu numai cateva saptamani. Crizele se succed si ele una dupa alta. Criza gunoaielor de la Napoli pare fara iesire. Exista si o criza a cimentului : mai multe companii controlate de mafie au schimbat compozitia cimentului astfel ca unele cladiri, intre care Palatul Justitiei din Milano, sunt in pericol. Agricultura italiana traverseaza si ea o criza, ca sa nu mai vorbim de compania aeriana Alitalia ce inregistreaza pierderi de un milion de euro pe zi. Premierul in exercitiu Romano Prodi a facut un apel membrilor guvernului sa isi exercite functiile pana in ultima zi de mandat.

Stefan Popescu, Roma

2/6/2008;12.00h