Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Italia cere ajutorul UE, în criza imigranţilor tunisieni

tunisia-imigranti-tunisieni-italia-reuters-antonio-parrinello.jpg

Imigranţi tunisieni, pe insula italiană Lampedusa (Foto : Reuters / Antonio Parrinello)

Italia a cerut Comisiei Europene un ajutor în valoare de o sută de milioane de euro şi extinderea rolului Frontex, agenţia de supraveghere a frontierelor europene, în faţa valului de imigranţi ilegali tunisieni.

Premierul Silvio Berlusconi l-a sunat pe preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, căruia i-a explicat că "este vorba despre o urgenţă, care priveşte toată Uniunea Europeană şi este nevoie de solidaritate".

Potrivit unui comunicat al Guvernului italian, Van Rompuy "împărtăşeşte" analiza sa şi "a convenit asupra oportunităţii de a discuta despre acest lucru la nivel de şefi de stat şi de Guvern" ai Uniunii.

Ministrul italian al Afacerilor Interne, Roberto Maroni a anunţat că a trimis o cerere formală de ajutor Uniunii Europene, pentru a face faţă crizei provocate de sosirea a 5.278 de imigranţi clandestini tunisieni, în sudul Italiei, în special pe insula Lampedusa.

Maroni şi-a exprimat "regretul" faţă de polemica dintre el şi comisarul european Cecilia Malmstrom : "criticile vizau Europa în ansamblul său şi nu comisarul". "Europa ne-a lăsat singuri în faţa acestei urgenţe", declarase Maroni.

Ministrul italian de Externe, Franco Frattini, aflat luni la Tunis a anunţat un ajutor în valoare de cinci milioane de euro, "pentru proiecte care vor fi identificate de Guvernul provizoriu tunisian".

De asemenea, Frattini a propus Tunisiei o "cooperare operaţională", pentru a o ajuta în lupta contra fluxului de imigranţi clandestini către Italia, cu respectarea suveranităţii statului tunisian.

Guvernul tunisian a mobilizat armata, pentru asigurarea unui control mai atent la frontiere, abandonate practic după căderea regimului Ben Ali.

De partea sa, Uniunea Europeană va debloca imediat 17 milioane de euro, pentru a susţine Guvernul tunisian de tranziţie, dintr-un total de 258 de milioane de euro, până în 2013, a afirmat Catherine Ashton, aflată şi ea luni într-o vizită de câteva ore în capitala tunisiană.

Totodată, şefa diplomaţiei europene a declarat pentru Financial Times că Europa va debloca 2,5 miliarde de euro, pentru susţinerea reformelor din ţările arabe din imediata vecinătate a Europei.