Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Italia, între criza economică şi cea politică

italia-criza-economica-cea-politica.jpg

Silvio Berlusconi încearcă să ţină Opoziţia în zgardă (Foto: Reuters).

Planul de austeritate din Italia a primit undă verde şi în Camera Deputaţilor, vineri, 15 iulie. Senatul votase joi documentul propus de Guvern. În acelaşi timp, premierul Silvio Berlusconi încearcă să se folosească de criză pentru a-şi reduce opozanţii la tăcere şi pentru a-şi întări poziţia.

Administraţie, sănătate, pensii, protocolul aleşilor, fiscalitate: planul de austeritate în atenţia Parlamentului italian afectează toate domeniile.

Tăierile sunt de ordinul a 48 de miliarde de euro, peste trei procente din PIB, cu scopul de a permite Italiei revenirea la un echilibru bugetar în 2014, care să ducă mai departe la reducerea datoriei ce reprezintă 120% din PIB.

 

Dispute Berlusconi - Tremonti, în Italia

 

Pentru Guvernul condus de Silvio Berlusconi, contextul politic nu este propice adoptării unor măsuri de austeritate bugetară. În afară de problemele sale judiciare, premierul s-a remarcat în ultimul timp şi prin disputele cu ministrul său de Finanţe, Giulio Tremonti.

Majoritatea guvernamentală este slăbită de recentele înfrângeri la alegerile locale, ceea ce a şi determinat neîncrederea investitorilor în Italia. Totuşi, paradoxal, amploarea crizei şi necesitatea adoptării unui plan de austeritate i-au permis lui Silvio Berlusconi să facă un apel la unitatea forţelor politice. Opoziţia a votat la Senat contra planului, dar a acceptat să nu propună prea multe amendamente, pentru a nu întârzia votul.

Totuşi, răgazul lui Silvio Berlusconi poate fi destul de scurt. Opoziţia şi-a reafirmat obiectivul principal şi anume căderea Guvernului imediat după adoptarea planului de austeritate.