Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Italia vrea parteneriat strategic NATO-Rusia

Cerem nepunerea în pericol a parteneriatului NATO - Rusia - iată ce spune ministrul italian de externe Franco Frattini. Şeful diplomaţiei de la Roma a consideră că Saakaşvili va plăti preţulconflictului din Georgia din punct de vedere politic.

De la începutul crizei din Caucazul de Sud, autorităţile de la Roma nu s-au sfiit să califice drept "aventură" politicadusă depreşedintelui Mihail Saakaşvili. Ba mai mult, ministrul de externe Franco Frattini a declaratluni, 18 august,cotidianului "Il Tempo" ca Saakaşvili va plăti preţuldin punct de vedere politic. Critici dure şi la adresa Poloniei si Ţărilor Baltice care au cerut condamnarea Rusiei; iar pentru cei care susţinadeziunea Georgiei şi a Ucrainei la NATO, Frattini i-a acuzat de provocare laadresa Rusiei. Din contra, pentru Roma Georgia s-a îndepărtat de Europa iar chestiunea adeziunii acesteia şi a Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică nu mai este de actualitate.

Şeful diplomaţiei italiene este de părere ca NATO are nevoie de un parteneriat strategic cu Rusia şi a vorbit de o axă trilaterală Franţa - Germania - Italia pentru atingerea acestui obiectiv. Chiar în cursul zilei de ieri, Franco Frattini a avut convorbiri telefonice cu omologii săi din Norvegia, Spania, Germania si Franţa pentru a le cere adoptarea unei poziţii echilibrate la reuniunea de marţi, 19 august, de la Bruxelles care să nu pună în pericol parteneriatul cu Rusia.

Italia, Ştefan Popescu

19/08/2008; 9h00