Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iulia Timoşenko, acuzată de abuz de putere

timosenko.jpg

Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko. AFP/GERARD CERLES

Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko a fost pusă sub acuzare, luni, pentru "abuz de putere" şi rămâne sub control judiciar la Kiev, a anunţat Parchetul general. Fostul lider al Revoluţiei Portocalii este acuzat că ar fi folosit fondurile primite de Ucraina în schimbul vânzării cotelor de emisii de dioxid de carbon, aproximativ 210 de milioane de euro, pentru a acoperi deficitul din sistemul de pensii.

Potrivit protocolului de la Kyoto, o ţară îşi poate vinde dreptul de a polua planeta prin aceste certificate de emisii de carbon. Acum Timoşenko este acuzată că ar fi folosit aceşti bani în perioada Guvernării pentru a plăti pensiile.

"Iulia Timoşenko a fost inculpată pentru infracţiunea prevăzută de articolul 365 din Codul Penal - abuz de putere -, care a antrenat consecinţe grave", a declarat Parchetul într-un comunicat.

"Timoşenko a fost interogată după inculpare. Sancţiunea judiciară rămâne neschimbată, ea este consemnată la reşedinţă", adică nu poate părăsi Kievul, a mai precizat Parchetul.

"Este o acuzaţie absurdă" a declarat fostul premier ucrainean. "Am plătit pensiile oamenilor dar asta nu este o infracţiune" s-a apărat Iulia Timoşenko.

Dacă va fi găsită vinovată, Iulia Timoşenko riscă o pedeapsă cu închisoarea între şapte şi zece ani dar şi interdicţia de a ocupa anumite funcţii în stat.

Fostul premier se află în opoziţie din februarie, când a pierdut alegerile prezidenţiale în faţa lui Viktor Ianukovici.

De altfel, Timoşenko l-a şi acuzat pe preşedintele ucrainean că încearcă în acest fel să scape de principalul său adversar politic.