Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Iulia Timoşenko, mutată la spital

iulia-timosenko-mutata-spital.jpg

Iulia Timoşenko (Foto: Reuters/Alexander Prokopenko)

Liderul Opoziţiei ucrainene, Iulia Timoşenko, a fost transferată la un spital din Harkov, pentru a fi tratată de un medic german pentru durerile de spate pe care le-a acuzat în penitenciar. Conform relatărilor unor martori oculari, Timoşenko ar fi fost adusă la unitatea medicală într-un convoi cu escortă militară.

Fostul premier, Iulia Timoşenko, se afla în greva foamei, după ce a acuzat gărzile din penitenciar că ar fi bătut-o într-o tentativă anterioară de mutare la un spital pentru tratament.

Îngrijorările privind starea sa de sănătate au provat tensiuni diplomatice între Ucraina şi mai multe state din UE. A fost amânat chiar şi un summit bilateral Ucraina-UE, după ce mai mulţi lideri occidentali au ameninţat că vor boicota reuniunea.

Există de asemenea şi posibilitatea ca unii lideri europeni să boicoteze Campionatul European de Fotbal, care va începe luna viitoare în Ucraina şi Polonia.

Agenţia Reuters relatează că la intrarea în spital, Iulia Timoşenko a fost păzită de două cordoane de personal medical, în timp ce suporteri ai acesteia cereau eliberarea din închisoare.

De când a intrat în greva foamei, Timoşenko ar fi slăbit zece kilograme, conform unor informaţii date presei de fiica fostului premier. Timoşenko a precizat însă că va opri protestul, sub supravegherea doctorului german.

Fostul premier ispăşeşte o pedeapsă de şapte ani de detenţie, pentru abuz de putere în perioada mandatului său.