Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Iulia Timosenko, la proces

iulia-timosenko-proces.png

Iulia Timosenko

Procesul Iuliei Timosenko, fost premier al Ucrainei, a început astăzi la Kiev într-o atmosferă tensionată. Mii de persoane s-au adunat în centrul capitalei în semn de sprijin faţă de cea care a fost în 2004 un simbol al revoluţiei portocalii.

Înaintea începerii procesului, Iulia Timosenko a denunţat "farsa judiciară" cu care este confrunată şi s-a declarat victima unui proces politic. Ce şanse de câştig are lidera opoziţiei ucrainiene?

Cea mai bună apărare este atacul, pare a fi deviza Iuliei Timosenko. E adevărat că fostul prim-minisru nu are mare lucru de pierdut. În faţa presei, Timosenko l-a acuzat pe judecătorul tribunalului că ar fi doar "o marionetă a puterii". O putere întruchipată de Victor Ianukovici, actualul preşedinte al ţării şi cel care a învins-o în 2010 la limită pe Timosenko.

În fruntea guvernului de la Kiev între 2007 şi 2010, Iulia Timosenko este acuzată că ar fi abuzat de puterea ei. Ar fi abuzat în particular când a încheiat contracte gaziere cu Rusia, contracte ce-ar fi provocat Ucrainei pierderi de 130 de milioane de euro. În cazul în care este găsită vinovată de această acuzaţie, Timosenko riscă zece ani închisoare. În afară de acest proces, fosta egerie a revoluţiei portocalii mai aşteaptă să fie chemată de două ori în faţa tribunalelor ucrainiene. Printre altele i se reproşează că ar fi achiziţionat ambulate la preţuri mai mari decât cele practicate pe piaţă şi că ar fi utilizat fraudulos anumite fonduri pentru a salva de la faliment casele de pensii. Şi pentru aceste capete de acuzare, Iulia Timosenko riscă ani grei de puşcărie.

Ţinând însă cont de agitaţia de la Kiev, de prezenţa masivă inclusiv a unor observatori occidentali la acest proces - e puţin probabil ca justiţia s-o condamne la închisoare. Pdepesele vor fi cu suspendare, afirmă specialiştii. Suficient însă pentru a distruge o carieră politică. Oricare ar fi deznodământul procesului, e puţin probabil ca Iulia Timosenko să poată participa la legislativele din 2012 şi la prezidenţialele din 2015. Acesta era probabil şi scopul urmărit de actuala putere de la Kiev, mai ales dacă nu uităm că Iulia Timosenko este şi la ora actuală principala contracandidată a lui Ianukovici, cel puţin aşa spun sondajele de opinie.

Să nu uităm insă că Iulia Timosenko a făcut deja puşcărie în trecut. Nimic însă nu pare că o poate împiedica să se lupte cu adversarii ei de la Kiev?

E şi motivul pentru care i se şi spune "doamna de fier a politicii ucrainiene". Într-adevăr, Iulia Timosenko a mai stat după gratii - o lună - în 2001 într-o afacere legată tot de neplata gazului rusesc. Anul trecut, oamenii preşedintelui Ianukovici au consemnat-o la domiciliu după ce au interogat-o la Parchet timp de mai bine de 7 ore. Combativă şi sigură de sine, Iulia Timosenko recunoştea totuşi într-un recent interviu acordat agenţiei France Presse că nu este un monstru fără emoţii. NU, chiar îi este frică din când în când dar e o stare pe care şi-o controlează, spunea atunci şefa opoziţiei ucrainiene.

Referinţele ei politice şi ambiţiile personale nu şi le ascunde însă. În biroul ei luxos din Kiev, vizitatorii remarcă imediat statuia lui Jeanne d'Arc, memoriile fostului premier britanc Margaret Thatcher şi o carte semnată de fostul secretar de stat american Madeleine Albright.

O imagine ambiţioasă, care este însă contestată de unii analişti care o consideră mai degrabă oportunistă pe această fostă şefă de companie energetică, cea care a reuşit după proclamarea independenţei Ucrainei să monopolizeze toate importurile de gaz rusesc în ţară. O afacere de miliarde de euro care însă iată, astăzi, s-ar putea întoarce împotriva ei.