Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iulia Timoşenko, şapte ani după gratii. UE ameninţă Ucraina cu "consecinţe importante"

iulia-timosenko-sapte-ani-gratii-ue-ameninta-ucraina-consecinte-importante.jpg

Iulia Timoşenko a fost condamnată la şapte ani de închisoare (Foto: Andreas Rentz/Getty Images).

Fostul premier al Ucrainei, Iulia Timoşenko, va sta şapte ani la închisoare. Verdictul a fost anunţat de un tribunal din Kiev, marţi, 11 octombrie. Opozanta regimului Ianukovici este acuzată de abuz de putere. Timoşenko va contesta condamnarea în faţa justiţiei europene.

Iulia Timoşenko a denunţat marţi în faţa instanţei "un verdict fabricat" de regimul preşedintelui Viktor Ianukovici. Judecătorul a estimat, la sfârşitul procesului său, că ea a abuzat de prerogativele sale de prim-ministru în 2009, "în scopuri infracţionale".

"Acest caz penal a fost fabricat, verdictul a fost fabricat. Ianukovici revine la anul 1937", spune Iulia Timoşenko, referindu-se la epurările orchestrate de Stalin.

"Procesul şi verdictul au fost comandate de Ianukovici şi arată slăbiciunea puterii", mai afirmă fostul prim-ministru al Ucrainei. Judecătorul din procesul Iuliei Timoşenko a început să citească verdictul în jurul orei nouă dimineaţa, ora României.

 

Iulia Timoşenko, acorduri cu Rusia, "defavorabile Ucrainei"

 

Fostul premier a fost judecat pentru abuz de putere, mai exact pentru că a semnat în 2009, fără autorizarea Guvernului pe care îl conducea, acorduri cu Rusia în domeniul gazelor, considerate defavorabile Ucrainei. Judecătorul spune că aceste acorduri au costat scump compania publică ucraineană de hidrocarburi Naftogaz: "Aceste acorduri au avut consecinţe dure pentru Naftogaz, (pierderi) de 1,5 miliarde de grivne", echivalentul a circa 190 de milioane de dolari.

Opozanta ucraineană a fost condamnată şi să achite circa două sute de milioane de dolari companiei publice de hidrocarburi Naftogaz, pentru a rambursa pierderile cauzate în perioada în care ea era prim-ministru.

Procesul Iuliei Timoşenko a fost criticat de Uniunea Europeană, cu care Ucraina speră să semneze un acord de asociere. O condamnare a fostului premier ar avea consecinţe negative asupra relaţiilor dintre Kiev şi UE, a avertizat Bruxelles-ul.

ACTUALIZARE: Uniunea Europeană ameninţă Ucraina cu "consecinţe importante", dacă fostul premier Iulia Timoşenko nu beneficiază de o procedură în apel echitabilă. UE este "profund dezamăgită" şi dacă situaţia nu se ameliorează, acest lucru riscă să aibă "consecinţe importante", în special în privinţa încheierii acordului de asociere UE-Ucraina, aflat în curs de negociere, spune Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton.