Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iulian Chifu, numit consilier prezidenţial pe Politică Externă

iulian-chifu-consilier-prezidential.jpg

Iulian Chifu, consilier prezidenţial

Preşedintele României, Traian Băsescu, a semnat miercuri, Decretul pentru numirea lui Iulian Chifu în funcţia de consilier prezidenţial pentru Afaceri Strategice, Securitate şi Politică Externă, informează Administraţia Prezidenţială. Prof. dr. Iulian Chifu este analist de politică externă, director al Centrului pentru Prevenirea Conflictelor şi Early Warning.

În ultimii cinci ani, Chifu a fost consilier pe politică externă, de securitate şi apărare pentru mai mulţi vicepreşedinţi ai Senatului: Teodor Meleşcanu, Norica Nicolai, Crin Antonescu, Cristian Diaconescu. Potrivit unui CV publicat online şi preluat de Mediafax, Chifu este conferenţiar universitar doctor la Departamentul de Relaţii Internaţionale al SNSPA şi cadru didactic asociat. El este cercetător specializat în Analiză de Conflict şi Relaţii Internaţionale, ziarist şi publicist.

După comunicatul postat pe site-ul Preşedinţiei, Iulian Chifu a făcut câteva precizări într-o postare pe contul său de Facebook:

"Preşedintele României, Domnul Traian Băsescu, mi-a oferit poziţia de consilier prezidenţial pentru Afaceri Strategice, Securitate şi Politică Externă. Am decis să accept această ofertă. Apreciez numirea ca pe o investiţie de încredere a Preşedintelui în profesionalismul şi plus valoarea pe care o pot aduce actualei administraţii. Preşedintele are nevoie de idei diverse, de dezbatere, de argumente multiple pentru o decizie calificată.

Interpretez oferta Preşedintelui României şi ca pe o necesitate pentru abordarea integrată, strategică, pe care o propun politicilor externă, de securitate şi apărare, pentru mai multă conceptualizare şi pentru o bază teoretică solidă a soluţiilor practice şi a proiecţiilor strategice. De asemenea, am putea adăuga, poate, nevoia de expertiză în domeniul în care funcţionez, respectiv analiză de conflict, decizie în criză, spaţiul post-sovietic, relaţia transatlantică şi politicile NATO, Parteneriatul Strategic cu SUA.

Nu am făcut şi nu fac parte din nici un partid. Am fost şi rămân profesor universitar specializat în Analiza de Conflict şi Decizie în criză şi reprezentant al grupurilor de reflecţie ale societăţii civile. Rămân Preşedintele Centrului de Prevenire a Conflictelor şi Early Warning, instituţie de cercetare în domeniul Relaţiilor Internaţionale pe care l-am condus timp de nouă ani şi jumătate.

Fireşte că am propriile simpatii şi opinii politice. Înţeleg să le păstrez, respectând regulile unei neimplicări partinice pe parcursul deţinerii poziţiei publice şi alegând să fac doar politica României. Actuala administraţie a probat, în mai multe cazuri, că e capabilă să înglobeze şi să absoarbă experienţa şi expertiza în simbioză cu personalităţi din alte zone politice decât partidele aflate la guvernare. De altfel, aceasta este o practică curentă, la ora actuală, atât în administraţia americană în exerciţiu, cât şi în cea franceză şi în multe altele.

Am funcţionat în ultimii cinci ani ca şi consilier pe politică externă, de securitate şi apărare pentru mai mulţi vicepreşedinţi ai Senatului României – Teodor Meleşcanu, Norica Nicolai, Crin Antonescu, Cristian Diaconescu. Am învăţat de la fiecare şi, sper, am ajutat şi susţinut profesional pe fiecare în activitatea derulată în coordonarea şi responsabilitatea legată de aceste comisii de specialitate ale Senatului.

Sosirea mea în această poziţie nu are loc pe un spaţiu gol. Am elaborat concepte şi strategii îmbrăţişate în timp de diverşi politicieni, de diverse instituţii ale statului, inclusiv de către Preşedinţia României. Am fost onorat, de altfel, în 2009, când Preşedinţia României mi-a oferit postura de candidat al României în Consiliul de Experţi pentru elaborarea Conceptului Strategic al Alianţei, cunoscut drept Comisia Albright.

Opţiunea Preşedintelui României mă onorează şi consider că e un pas obligatoriu, o etapă de consacrare profesională şi o responsabilitate pe care trebuie să o asume oricine pentru a putea revendica ulterior o postură de anvergură şi relevanţă pentru contribuţia într-un anumit domeniu profesional, mai ales cînd este vorba despre afaceri strategice, politică externă, securitate, apărare. Acesta este motivul pentru care am acceptat această provocare."

Până în momentul de faţă, în cadrul Administraţiei Prezidenţiale existau patru posturi vacante de consilieri, în cadrul departamentelor Afaceri Europene, Planificare şi Analiză Politică, Educaţie şi Cercetare şi Departamentul pentru Minorităţi Naţionale.