Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iulian Fota, consilier prezidenţial: Obama are un partener în noi, suntem fraţi de arme

România şi SUA trebuie să găsească noi proiecte comune în al doilea mandat de preşedinte al lui Barack Obama. Acesta va fi un preşedinte diferit în următorii patru ani la Casa Albă. Iată ce spune într-un interviu la RFI consilierul prezidenţial, Iulian Fota. El declară că i-ar da nota 8 lui Obama pentru modul cum a gestionat economia în primul mandat.

Pentru Iulian Fota, victoria lui Barack Obama în faţa lui Mitt Romney, la alegerile prezidenţiale din SUA nu este o surpriză: "M-am aşteptat la victoria lui Obama. Nu cred că putem vorbi de un preşedinte slăbit. Câştigând alegerile, este reconfirmat. Cred că va fi în schimb un preşedinte diferit, pentru că agenda este diferită. Eu cred că al doilea mandat al preşedintelui Obama va fi mult mai dificil decât primul, este mult mai complicat, agenda este mult mai largă, iar unele dintre chestiuni sunt de importanţă globală, de aceea şi toată această atenţie acordată acestor alegeri".

"Dacă ar fi să dăm o notă la economie, la modul în care preşedintele Obama a gestionat economia în primul mandat, eu i-aş da un 8, pentru că a reuşit să refacă până la urmă fundamentele economice ale Americii. Să nu uităm că 2011 a fost pentru prima dată când sectorul industrial a produs locuri de muncă în America. Deci America se reindustrializează, ceea ce este foarte important. Din punctul ăsta de vedere, chiar dacă a fost dificil şi aşteptările au fost mari, preşedintele Obama a reuşit să repună economia americană pe un fundament bun. Acum rămâne ca în al doilea mandat să consolideze ceea ce a făcut şi să se implice mai mult, aici ar avea un rol foarte mare de jucat, în gestionarea şi economiei globale, pentru că este foarte important ce se întâmplă global. Or global şi China începe să scadă şi India, ţările emergente încep să-şi piardă combustibilul, aburul şi ca atare, economia mondială va fi mult mai complicată în următorii ani ca până acum", crede consilierul prezidenţial.

 

Relaţia cu România: "Suntem fraţi de arme"

 

Iulian Fota apreciază că relaţia dintre România şi SUA se va aprofunda, odată cu realegerea lui Barack Obama. "Am asistat de două ori până acum la discuţii ale preşedintelui Traian Băsescu cu preşedintele Barack Obama, o dată pe durata summit-ului NATO şi altă dată cred că în 2011, la Casa Albă. Sunt doi oameni foarte apropiaţi, în relaţii foarte bune. De fapt, la ultima întrevedere cam asta a şi fost formula de salut a preşedintelui Obama, "How are you, my friend?" şi discuţia a fost foarte bună", spune consilierul prezidenţial.

Iulian Fota declară că "America şi România au o cooperare deja veche pe mai multe planuri. Suntem fraţi de arme şi asta o spun ei, nu o spunem noi neapărat, prin faptul că am lucrat împreună în mai multe teatre de operaţii. Investiţiile americane în România au crescut. Deci cred că din punctul ăsta de vedere, pentru noi e o singură întrebare: ce alte proiecte comune vom mai avea? După semnarea ultimelor documente, care sunt cele mai importante pe care noi le-avem cu Statele Unite, cele din 2011, acolo au fost aduse planuri noi, unde noi trebuie să ne mişcăm un picuţ mai repede pe relaţia cu ei: educaţia, economia. Pe lângă cooperarea pe securitate, care este excelentă, trebuie să dezvoltăm mai mult şi mai repede cooperarea cu SUA şi pe alte planuri şi aici sunt sigur că vom avea un partener în preşedintele Obama, cum şi el ştie foarte sigur că are un partener în noi".

 

Problema vizelor

 

Întrebat cum rămâne cu problema vizelor impuse de SUA românilor, Iulian Fota a răspuns: "N-am spus că agenda cu SUA este epuizată. Chestiunea vizelor ştiu că este foarte importantă şi foarte delicată pentru români, dar pe de altă parte nici nu este o chestiune definitorie, pentru că până la urmă, Statele Unite rămân un aliat pentru noi şi eu cred că dacă obţinem aceste vize mai repede sau mai târziu, asta nu schimbă calitatea de aliat al Statelor Unite şi dorinţa lor, dorinţă exprimată, de altfel, prin declaraţii oficiale, de a ajuta România, atunci când România este la greu".

 
Iulian Fota, intervievat de Cosmin Ruscior, despre realegerea lui Barack Obama ca preşedinte al SUA