Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iulian Fota: Închisorile CIA din România sunt o teorie falsă!

iulian-fota-inchisorile-cia-romania-sunt-o-teorie-falsa.jpg

Iulian Fota cere dovezi celor care acuză România pentru găzduirea de închisori ale CIA.

Consilierul prezidenţial pentru Securitate Naţională, Iulian Fota, spune la RFI că teoria privind existenţa unor închisori secrete ale CIA în România este falsă. El crede că "se speculează mult" pe această temă.

Comisia pentru Afaceri Juridice a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei cere autorităţilor juridice române să iniţieze o anchetă serioasă cu privire la închisorile secrete ale CIA. Aşa se arată într-un proiect de rezoluţie adoptat miercuri la Paris.

Consilierul prezidenţial pentru Securitate Naţională, Iulian Fota, dă de înţeles că nu s-ar impune deschiderea unei astfel de anchete. "De câţiva ani de zile, tot constatăm diferite puncte de vedere, diferite opinii ridicate, fie în anumite cercuri, fie în anumite ziare, niciodată aceste opinii nefiind însoţite de ceva concret în ceea ce ţine de România", afirmă Iulian Fota.

 

Fota: Se speculează mult pe tema închisorilor secrete

 

Consilierul prezidenţial crede că "se speculează mult pe un subiect care poate fi atractiv din punct de vedere al presei internaţionale, dar care niciodată nu a adus nici un fel de element concret. Sunt speculaţii şi tot felul de acuzaţii aduse la adresa României, dar niciodată bazate pe fapte, pe elemente concrete, clare, care să contureze această problematică. Deci suntem în zona unor speculaţii, care nu se susţin, după părerea mea. Este o teorie falsă!".

El cere dovezi celor care acuză România în scandalul închisorilor CIA: "Eu cred că cei care vin şi susţin astfel de teorii ar trebui să aibă nişte elemente pe care să-şi bazeze speculaţiile, deci de fiecare dată ni se cere o reacţie, fără ca evoluţia dezbaterii să aducă vreun element nou".

Documente judiciare confirmă zboruri către Bucureşti în programul CIA de extrădări extraordinare, potrivit Washington Post. Europarlamentarul PNL, Norica Nicolai, cea care a coordonat ancheta parlamentară în acest scandal, spunea recent la RFI că noile date sunt "uşor confuze" şi "total nerelevante".

 
Iulian Fota, intervievat de Cosmin Ruscior, despre închisorile secrete ale CIA