Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ivo Sanader, zece ani de închisoare pentru corupţie

ivo-sanader-zece-ani-inchisoare-coruptie.jpg

Fostul premier croat, Ivo Sanader (Foto: Reuters)

Fostul premier croat, Ivo Sanader, a fost condamnat marţi de un tribunal din Zagreb la zece ani de închisoare. El este acuzat că ar fi luat milioane de euro mită de la gigantul energetic ungar MOL şi de la o bancă austriacă.

"Inculpatul Ivo Sanader este condamnat la o pedeapsă de zece ani de închisoare", a anunţat judecătorul Ivan Turudici, în timp ce fostul premier croat din prioada 2003-2009 asculta verdictul cu o expresie gravă.

Ivo Sanader, artizanul aderării Croaţiei la NATO, este primul înalt demnitar judecat la Zagreb. El este acuzat că ar fi primit mită de peste zece milioane de euro de la gigantul maghiar al energiei, MOL şi de la banca austriacă Hypo Alpe Adria Group.

Petar Tomic, corespondentul RFI la Belgrad

AscultăDownload

Parchetul a cerut o pedeapsă de 15 ani, adică cea mai mare existentă în acest tip de dosar. "Sanader nu a protejat interesele Croaţiei, ba mai mult, a utilizat funcţia de premier în propriul său interes", a declarat procurorul de la Zagreb, reamintind că în momentul inculpării sale, acuzatul fugise în Austria, ţară în care a fost arestat şi care l-a extrădat.

După ce a făcut un an de detenţie preventivă, Sanader a venit la proces, unde şi-a pledat nevinovăţia, afirmând că este "victima unui proces politic, a unei vânători de vrăjitoare". Avocaţii săi au cerut achitarea clientului lor.

Fostul premier Sanader este implicat şi într-un alt proces, unde e acuzat că ar fi deturnat mai multe milioane de euro în favoarea sa sau a partidului său conservator, Uniunea Democratică Croată, astăzi aflat în Opoziţie.

În total, justiţia croată instrumentează cinci dosare împotriva ex-premierului, toate pentru corupţie sau abuz de putere. Nu-i de mirare că în aceste condiţii, Ivo Sanader a devenit cea mai nepopulară persoană din Croaţia.