Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jean Michel de Waele: Aceste alegeri reprezintă un moment cheie pentru democraţia românească

jean-20091207163211.jpg

Jean Michel de Waele, Directorul Grupului de analiza al tarilor din Europa Centrala si Orientala

Jean Michel de Waele este profesor al Universităţii Libere din Bruxelles şi Directorul Grupului de Analiză al Ţărilor din Europa Centrală şi Orientală. Într-un interviu pentru RFI România, el vorbeşte despre consecinţele rezultatului alegerilor şi se aşteaptă la adevărate "nopţi ale cuţitelor lungi" în partidele care au pierdut scrutinul.

Jean Michel de Waele este profesor al Universităţii Libere din Bruxelles şi Directorul Grupului de Analiză al Ţărilor din Europa Centrală şi Orientală. Într-un interviu pentru RFI România, el vorbeşte despre consecinţele rezultatului alegerilor şi se aşteaptă la adevărate "nopţi ale cuţitelor lungi" în partidele care au pierdut scrutinul.

Rep: Cum se explică diferenţa dintre exit-poll-uri şi rezultatele finale de la BEC ?

JMW: Cred că exit-poll-urile sunt aleatorii şi există multe exemple istorice pentru asta. Nu e foarte surprinzător. E surprinzător însă faptul că clasa politică română pare să nu ştie că nu trebuie să te încrezi atât de mult în exit poll-uri.

Rep: PSD a anunţat că va contesta alegerile, pe motiv de fraudă. OSCE anunţă, pe de altă parte, că alegerile corespund, în general, standardelor OSCE. Ce să înţelegem ?

JMW: E curios că PSD nu vorbea de fraudă cind credea că a câştigat, dar acum, când pierde, vorbeşte despre fraude. Pe de altă parte, OSCE s-a înşelat în Moldova, în primăvara, când a spus că rezultatele sunt convenabile. Trebuie deci să fim prudenţi cu aceste acuzaţii şi păreri. Ne putem aştepta la tensiuni politice importante. Este un moment cheie pentu democraţia românească. Democraţia înseamnă că acela care pierde trebuie să îşi recunoască înfrângerea iar câştigătorul să dovedească deschidere şi să creeze un nou climat. Temerea mea este că pierzătorul nu va şti să piardă şi nu va accepta rezultatul alegerilor, iar câştigătorul va profita pentru a se răzbuna pentru toate dificultăţile pe care le-a întâmpinat. Cred că orele care urmează vor fi emblematice pentru calitatea democraţiei româneşti.

Rep: Cum poate fi explicat rezultatul votului ? PDL şi Băsescu au câştigat împotriva unei coaliţii formate practic din restul clasei politice.

JMW: E un rezultat remarcabil pentru Traian Băsescu. Asta arată că alegătorii nu îi ascultă întotdeauna pe liderii politici iar liderii politici, mai ales în România, nu sunt proprietarii voturilor alegătorilor. O parte dintre alegătorii PNL au avut dificultăţi în a vota candidatul PSD în turul al doilea. Asta arată că ostilitatea faţă de foştii comunişti sau faţă de tot ceea ce reprezintă PSD-ul în imaginarul populaţiei a fost mai puternică decât sentimentul de ostilitate faţă de Băsescu. Cred că este o înfrângere foarte grea pentru PSD, care arată cât de mult continuă să inspire frică. Cetăţenii, chiar cei care se tem de Băsescu, nu au încredere în PSD.

Rep:Cum va face Băsescu pentru a avea un guvern ? Pentru că va fi obligat să lucreze cu un Parlament care i-a fost ostil.

JMW: Parlamentul i-a fost ostil, dar şi Băsescu a fost ostil Parlamentului. Preşedintele ar trebui să îşi amintească faptul că Parlamentul este baza oricărei democraţii, că poporul a votat pentru parlamentari şi trebuie să găsească un compromis cu Parlamentul. Preşedintele a avut în multe rânduri o interpretare surprinzătoare a Constituţiei şi a încercat să slăbească un Parlament ales democratic.
Cred că Traian Băsescu spera să convingă o parte dintre deputaţii care îi sunt ostili să vină în tabăra sa. Date fiind moravurile politice de la Bucureşti, ne putem aştepta la unele dezertări, acum, când ştim câştigătorul. Unii dintre deputaţii care până ieri îi erau ostili lui Băsescu i se pot alătura acum pentru a construi o majoritate, dar această majoritate va fi una slabă. Ma tem că aceste alegeri nu vor aduce stabilitatea - atât de necesară în România - ci începutul unei faze de mari conflicte politice. Toate partidele politice vor resimţi această undă de şoc provocată de alegerile prezidenţiale.

Rep: Ce repercusiuni va avea această alegere pentru partidele care i s-au opus lui Traian Băsescu ?

JMW: Cred că vor exista adevărate "nopţi ale cuţitelor lungi" în partidele care au pierdut alegerile. Pentru Mircea Geoană, personal, înfrângerea e foarte dură. El a arătat că e incapabil să îi unească pe români, chiar dacă în rândul societăţii există şi un puternic sentiment anti Băsescu. A mai arătat că este incapabil să propună o alternativă credibilă şi, mai ales, să dea o altă imagine PSD-ului. Nu a reuşit să se prezinte ca un lider modern care să fi rupt legăturile cu unii oligarhi de care populaţia nu mai vrea să audă.
La nivelul PNL se va întâmpla acelaşi lucru, pentru că nu toţi liberalii sunt multumiţi cu ideea că au făcut campanie pentru PSD, deci Crin Antonescu riscă să aibă şi el dificultăţi. Acelaşi lucru şi la UDMR, unde conducerea va fi destabilizată. Vor fi reglări de conturi.

Rep: Cum se vor repercuta alegerile prezidenţiale în societatea românească ?

JMW: Cred că există riscul să rămână urme profunde. Cred că, dupa alegerile din anii 90, acesta este primul scrutin unde polarizarea a fost mare, cu certuri în familii, cu certuri între prieteni, şi asta lasă urme. Ar trebui să sperăm că preşedintele ales după o campanie atât de dură, să reuşească să îi unească pe români în jurul unor proiecte. Nu este însă experienţa pe care o avem cu Traian Băsescu până acum. Dimpotrivă, el a arătat că îi place conflictul şi este un om politic extraordinar de bun în situaţii de conflict. Cu cât situaţia e mai periculoasă cu atât e mai bun. Ne putem teme însă că aplecarea lui către conflict va face ca climatul să fie şi mai dur. Cred că în următoarele săptămâni vom trage învăţăminte importante despre democraţia românească.
Campania a mai arătat şi absenţa unor forţe politice moderne, europene, cu proiecte adevărate despre România. Nu au fost dezbateri despre educaţie, despre politicile publice, despre criză. Campania a fost axată pe Băsescu vs Geoană, Geoană vs Băsescu. Mi se pare neliniştitor ca în secolul 21 să existe o dezbatere atit de personalizată.