Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jean Sarkozy face un pas înapoi

sarkozy-jean-poza-reuters-bertrand-langlois-20091023122525.jpg

Jean Sarkozy (Foto : Bertrand Langlois / Reuters)

Jean Sarkozy, fiul preşedintelui Nicolas Sarkzoy a renunţat să-şi mai depună candidatura pentru a conduce o importantă structură publică, însărcinată cu amenajarea zonei La Defense, unde se află cel mai mare cartier de afaceri din Europa. Pe fondul acestei afaceri calificate drept una de nepotism, cota de popularitate a preşedintelui Nicolas Sarkozy a avut de suferit.

Jean Sarkozy, fiul preşedintelui Nicolas Sarkzoy a renunţat să-şi mai depună candidatura pentru a conduce o importantă structură publică, însărcinată cu amenajarea zonei La Defense, unde se află cel mai mare cartier de afaceri din Europa.

În ultimele două săptămâni, atât tatăl, cât şi fiul s-au aflat sub focul criticilor şi al acuzaţiilor de nepotism. Retrăgându-şi candidatura, Jean Sarkozy reuşeşte însă o veritabilă lovitură mediatică, pentru că el şi-a anunţat decizia joi seară, ca invitat al jurnalului de la ora 20, pe postul de televiziune public France 2, urmărit de milioane de francezi.

"Nu vreau să-mi continui cariera politică sub semnul suspiciunii", a spus el, recunoscând totodată că polemica provocată în ultimul timp a fost pentru el o încercare, o experienţă.

Tehnic vorbind, el se retrage din cursă în contextul în care vineri, 23 octombrie se reuneşte Consiliul General al Departamentului Hauts-de-Seine, departamentul cel mai bogat din Franţa, pentru a-şi desemna reprezentantul în Consiliul de Administraţie al organismului public de amenajare a zonei La Defense.

Desemnarea preşedintelui acestei structuri ar urma să aibă loc pe data de 4 decembrie. În jur de două sute de ziarişti din Franţa şi din străinătate erau acreditaţi la reuniunea de vineri a Consiliului, dovadă interesul şi emoţia suscitate de această afacere.

Comentatorii consideră că nu numai în rândurile Opoziţiei, ci şi în rândurile dreptei accelerarea ascensiunii politice a lui Jean Sarkozy a provocat numeroase nemulţumiri.

Potrivit unui sondaj citat de Agenţia France Presse, aproape două treimi dintre francezi, precum şi jumătate dintre simpatizanţii dreptei se opun acestei "promovări". Ea a fost denuntaţă şi în contextul mai multor manifestaţii spontane, la Paris, precum şi în zona La Defense.

Puterea se comportă în Franţa, la fel ca într-o republică bananieră, se putea citi pe unele pancarte ale manifestanţilor. Să mai notăm că pe fondul acestei afaceri calificate drept una de nepotism, cota de popularitate a preşedintelui Nicolas Sarkozy a avut de suferit.

 
Matei Vişniec, despre Jean Sarkozy.