Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Joaca lui Giorgios Papandreou de-a demisia

joaca-lui-giorgios-papandreou-demisia.jpg

Giorgios Papandreou şi ministrul de Finanţe, Evangelos Venizelos, care se opune referendumului (Foto: Reuters / John Kolesidis).

Confuzie în Grecia, unde demisia premierului Giorgios Papandreou era aşteptată de multă lume joi după-amiază, pentru ca într-un final evenimentul să nu se producă. Între timp, lideri ai partidului socialist al lui Papandreou îi cer acestuia să demisioneze. În plus, patru miniştri au criticat intenţia premierului de a organiza un referendum privind planul european de salvare financiară a Greciei.

Printre cei patru miniştri care se opun ideii lui Papandreou de a organiza un referendum privind salvarea financiară a Greciei se află şi influentul ministru de Finanţe, Evangelos Venizelos.

Anterior, mai multe medii locale şi internaţionale de informare au anunţat că şeful Guvernului îşi pregăteşte demisia.

Ulterior, postul public de televiziune din Grecia a informat că premierul a dezminţit zvonurile privind demisia.

Partidul de Opoziţie Noua Democraţie a anunţat de partea sa că ar accepta să facă parte dintr-un Guvern de coaliţie, dacă Papandreou ar fi de acord să demisioneze.

 

Papandreou pierde majoritatea în Parlament

 

Informaţiile privind o posibilă demisie a lui Giorgios Papandreou au apărut în ziua în care Cabinetul său a pierdut majoritatea în Parlamentul de la Atena. Două deputate ale majorităţii socialiste din Grecia anunţaseră că nu vor acorda vineri, 4 noiembrie, votul de încredere Guvernului grec.

Cabinetul condus de Giorgios Papandreou a pierdut majoritatea în Parlament, redusă la 150 de voturi din totalul de 300, potrivit televiziunii publice Net. Guvernul riscă să nu primească aşadar votul de încredere, vineri, în Parlament.

Deputatele care au anunţat că nu-i vor acorda votul de încredere lui Giorgios Papandreou protestează astfel faţă de proiectul de referendum privind planul european de salvare financiară, referendum cerut de premierul grec.

Papandreou a fost convocat la Cannes de liderii zonei euro, care se tem că organizarea unui referendum în Grecia ar putea pune în pericol întreaga zonă euro.

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy şi cancelara germană, Angela Merkel, l-au convins pe Papandreou să schimbe tema referendumului din data de 4 decembrie. Astfel, grecii nu se vor pronunţa asupra planului propriu-zis de salvare financiară a Greciei, ci asupra rămânerii în zona euro.

Preşedintele francez a avertizat că europenii şi FMI nu pot acorda "nici un cent" Greciei, până când Atena nu va adopta întregul plan anticriză european şi până nu va fi înlăturată "orice îndoială privind rezultatul referendumului".