Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Joacă Pakistanul un joc dublu?

pakistan.jpg

Premierul pakistanez, în vizită în Franţa. Reuters/Charles Platiau

Cât de multă încredere pot avea occidentalii în Pakistan, în contextul luptei anti-teroriste? Iată o întrebare pe care unii lideri occidentali şi-o pun de multă vreme. Ea revine în actualitate odată cu lichidarea lui Osama ben Laden, care se ascundea, după cum se bănuia de mult, în Pakistan. "Joacă Pakistanul un joc dublu?" iată o altă manieră de a pune întrebarea legată de fiabilitatea acestui aliat al Occidenului în lupta anti-teroristă.

Dezvoltăm acest subiect, cel al relaţiilor dintre Pakistan şi lumea occidentală, mai ales că primul ministru pakistanez se află într-o vizită în Franţa.

"Joacă Pakistanul un joc dublu?" iată o altă manieră de a pune întrebarea legată de fiabilitatea acestui aliat al Occidenului în lupta anti-teroristă. O întrebare pe care nu a ezitat să o evoce nici ministrul francez de externe Alain Juppé, care l-a primit marţi seară pe premierul pakistanez Yousuf Raza Gilan. Şeful diplomaţiei franceze spune: "Îmi este greu, totuşi, să-mi imaginez că prezenţa unei personalităţi, sau a unei persoane, sau a unui individ precum Ben Laden într-o zonă rezidenţială securizată importantă, într-un oraş mic deşi aflat la doar 50 de kilometri de inima Islamabadului, ar fi putut trece cu totul neobservată. Iată deci un subiect de interogaţie."

Sunt cuvintele lui Alain Juppé deci, şi nimic mai normal şi de mai bun simţ decât nedumerirea pe care o formulează şeful diplomaţiei franceze. De altfel atât Parisul cât şi Londra au avut în ultimele 48 de ore accente critice în privinţa modului în care Pakistanul îşi asumă misiunea luptei anti-teroriste alături de aliaţii săi occidentali.

Între timp Casa Albă a confirmat că operatiunea de lichidare a lui ben Laden a fost efectuată în cel mai mare secret, fără ca autorităţile de la Islamabad să fie informate. Se temeau oare americanii că unii membri ai serviciilor secrete pakistaneze l-au fi putut informa pe ben Laden de iminenţa atacului. Răspunsul este da, un da categoric, americanii nu au avut încredere în aliatul lor pe care îl consideră de multă vreme "dificil". De altfel, în prezent, Congresul american reflectează la ideea suprimării masivelor ajutoare financiare pe care Statele Unite le acordă Pakistanului.

În ce-l priveşte pe premierul pakistanez, el a declarat la Paris că ţara sa a fost şi rămâne puternic implicată în lupta împotriva terorismului şi a talibanilor care operează în zonele tribale pakistaneze, la graniţa cu Afganistanul. "Noi am pierdut mai mulţi oameni în contextul acestui război decât toate forţele Alianţei Atlantice reunite" a spus Yousouf Raza Gilani, evocând "sacrificarea" a 30 000 de persoane în numele luptei anti-teroriste. Sigur, el deplânge faptul că Osama ben Laden s-a putut ascunde atâta vreme pe teritoriul pakistanez, dar vede în acest fapt o "înfrângere" nu numai a serviciilor secrete pakistaneze ci şi americane.

Faptul că ben Laden a fost ucis chiar în ajunul vizitei lui Yousuf Reza Gilan la Paris ţine de întâmplare. Organizarea acestei vizite a pus însă ceva probleme, ea a fost practic amânată de trei ori. Vizita premierului pakistanez este pusă sub semnul strângerii relaţiilor cu Franţa, cu Uniunea Europeană şi cu grupul G8. Miercuri premierul pakistanez urma să fie primit de preşedintele Nicolas Sarkozy şi de primul ministru François Fillon.

Dat fiind contextul în care s-a desfăşurat lichidarea lui ben Laden, este greu de imaginat că actuala vizită la Paris a lui Yousuf Raza Gilani se va încheia cu un succes răsunător. Epoca post ben Laden a început şi din punct de vedere diplomatic, iar relaţiile occidentalilor cu Pakistanul vor cunoaşte cu siguranţă o repunere în cauză, o reaşezare pe alte baze.