
Politică
Joachim Gauck, un preşedinte jucător
joachim-gauck-un-presedinte-jucator.jpg

Nu e prima dată când Joachim Gauck (72 de ani) are Preşedinţia în faţa ochilor. În vara lui 2010, când social-democraţii şi ecologiştii îl propuneau pentru funcţia de şef al statului în urma demisiei lui Horst Koehler, Germania trăia o adevărată "isterie" Gauck. Cu cât liberalii şi conservatorii ţineau cu dinţii mai tare de Christian Wulff, cu atât creştea în rândul populaţiei simpatia pentru pastorul din Mecklenburg. Unii îl numeau chiar Obama în variantă germană. Şi totuşi, Gauck avea să piardă în al treilea tur de scrutin în Adunarea Naţională.
Venind din Germania de Est, Joachim Gauck avea aproape 50 de ani când a cunoscut democraţia. Şi brusc, pastorul evanghelic s-a trezit în fruntea autorităţii care se ocupa de anchetarea trecutului totalitar al STASI, al poliţiei politice est-germane. Ceea ce i-a asigurat o celebritate naţională şi internaţională pentru că, dintre toate fostele ţări comuniste, Germania este cea care a reuşit cel mai bine să rezolve problema foştilor colaboratori ai serviciilor secrete.
În 2010, Gauck a fost surprins că Angela Merkel nu l-a vrut preşedinte. Doamna cancelar îl cunoaşte demult şi amândoi au o relaţie bună. Din punct de vedere al logicii de partid, mişcarea lui Merkel a fost logică. Nu însă în lumea lui Gauck. Merkel ştie asta şi probabil de aceea nici nu s-a opus prea mult acum numirii lui Gauck. Doamna cancelar ştie însă şi că Joachim Gauck va fi un preşedinte incomod. Iar presa germana crede că pur şi simplu va enerva partidele. Se va confrunta cu conservatorii când aceştia vor uita de cetăţenii germani, cu liberalii când vor pune piaţa mai presus de oameni, cu social-democraţii când vor exagera cu pedepsirea băncilor, cu ecologiştii când vor ignora calculele raţionale. Altfel spus, Joachim Gauck va fi un preşedinte jucător.