Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jobbik propune închiderea rromilor în zone de securitate

În toiul campaniei electorale pentru alegerile locale din octombrie, partidul Jobbik, prin reprezentantul său Csanád Szegedi, a avansat ideea ca în oraşul Miskolc, din Nordul Ungariei, grav afectat de criminalitatea populaţiei rome, numeroasă aici, să fie create aşa-zise „zone de securitate” separate de oraş printr-un dublu cordon de siguranţă supravegheat de poliţie şi jandarmerie.

În aceste zone ar fi internaţi delincvenţii, în principal de origine rromă, care ar fi constrânşi să trăiească potrivit unui regulament sever, ieşirea din zonă, de exemplu, n-ar fi permisă după ora 10 seara.

În zonă ar fi organizată apoi reeducarea şi resocializarea celor internaţi. Deputatul european Csanád Szegedi se referă în acest sens la exemple similare din Cehia, Franţa şi Italia.

Partidul Jobbik, de orientare neonazistă, xenofob, antisemit şi antiţigănesc, opunându-se în acelaşi timp şi integrării euro-atlantice a Ungariei este actualmente – cu 47 de deputaţi - al treilea partid al legislativului ungar.

El îşi datorează ascensiunea instrumentalizarii fără scrupule a crizei economice, a şomajului, a insecurităţii sociale, a neputinţei guvernelor precedente de a înfrâna criminalitatea de origine rromă. Garda Ungară – organizaţie paramilitară creată de Jobbik tocmai în scopul combaterii criminalităţii din rândul minorităţii rrome – a fost desfiinţată nu demult printr-un verdict judecătoresc.

În concepţia partidului extremist rezolvarea problemei rome nu se poate face decât prin segregarea fizică şi represiunea poliţienească draconică, deoarece, susţine Jobbik, eforturile din ultimii 20 de ani de integrare şi socializare au dat greş.

În domeniul învăţământului, spre exemplu, Jobbik se opune şcolilor integrate şi se pronunţă pentru internate închise, speciale, în care copiii romi ar fi socializaţi conform normelor civilizate ale majorităţii.

Ideea „zonelor securitare pentru rromi” a fost respinsă şi aspru criticată de practic întreg spectrul politic şi civic ungar.

Tamás Csík, preşedintele Alianţei Romilor pentru Integrare, de exemplu, a calificat ideea închiderii romilor întru-un fel de carantină securitară drept „ideologie fascistoidă”.

 
Corespondentul RFI la Budapesta, Laszlo Bihari