Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jobbik vrea zone speciale pentru infractori

jobbik-20100902135937.png

Jobbick vrea ghetouri pentru infractori

Partidul naţionalist radical ungar Jobbik a propus ca persoanele care tulbură liniştea publică, în special romii, să fie mutate în zone speciale din afara oraşelor, unde să fie menţinute sub supravegherea poliţiei. Grupul parlamentar al partidului Fidesz a declarat că înfiinţarea de "ghetouri" nu reprezintă răspunsul la problemele ridicate de Jobbik.
Formaţiunea a cerut şi înfiinţarea de închisori unde deţinuţii sã îşi suporte propriile costuri de întreţinere.

Partidul naţionalist radical ungar Jobbik a propus ca persoanele care tulbură liniştea publică, în special romii, să fie mutate în zone speciale din afara oraşelor, unde să fie menţinute sub supravegherea poliţiei.

Grupul parlamentar al partidului Fidesz a declarat că înfiinţarea de "ghetouri" nu reprezintă răspunsul la problemele ridicate de Jobbik.

Propunerea are ca obiectiv “izolarea elementelor infracţionale”, forţându-le în acelaşi timp sã se “integreze”, a declarat Szegedi. Jobbik a cerut şi înfiinţarea de închisori unde deţinuţii sã îşi suporte propriile costuri de întreţinere.

Liderul partidului Jobbik, Gabor Vona, a afirmat cã integrarea populaţiei de rromi ungari a eşuat în ultimii 20 de ani şi cã partidul propune trimiterea copiilor de etnie rromã la internate unde “segregarea sã fie un instrument educaţional mai productiv”.

Comunitatea rromã, care constituie cea mai numeroasã minoritate din Ungaria, este estimate la aproximativ 640.000 de persoane.

Vona a declarat cã problema internã cea mai mare a Ungariei o reprezintã coexistenţa “rromilor şi ungurilor” şi cã aceasta este un subiect pe care nici o forţa politicã nu este pregatitã sã îl trateze cu seriozitate.

Lazlo Teleki, membru al conducerii partidului Socialist, a acuzat Guvernul Fidesz al lui Viktor Orban cã nu s-a distanţat de remarcile xenophobe ale naţionaliştilor din Jobbik, în pofida apelurilor repetate din partea socialiştilor de a face acest lucru.

El a spus cã dacã partidul Fidesz nu adoptã o poziţie fermã, ei se vor adresa Uniunii Europene în legãturã cu “tãcerea cinicã a Guvernului privind subiecte care provoacã ameninţari majore la adresa democratiei”.