Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Joe Biden va vizita Republica Moldova

biden-joe-vicepresedinte-american-mandatul-obama.jpg

Vice-preşedintele american Joe Biden

Vicepreşedintele Statelor Unite va efectua săptămâna viitoare un turneu în Finlanda, Rusia şi Republica Moldova. Joe Biden se va deplasa vineri în Republica Moldova, unde va discuta despre conflictul transnistrean şi traficul de persoane şi va afirma sprijinul Washingtonului pentru reformele demarate de autorităţile de la Chişinău, informează site-ul Casei Albe.

Joe Biden va fi primul vicepreşedinte sau preşedinte american care vizitează Republica Moldova, "trimiţând un semnal clar al sprijinului pentru progresul realizat de poporul şi Guvernul Moldovei în ultimii doi ani", a afirmat Blinken. El a notat că vizita intervine în contextul împlinirii, anul acesta, a 20 de ani de la independenţa Republicii Moldova, şi al eforturilor depuse pentru democraţie şi piaţă liberă, ceea ce au făcut-o să fie o sursă de inspiraţie pentru regiune.

"Reformele începute de Guvernul Alianţei pentru Integrare Europeană sunt dificile. Şi vrem să arătăm clar că Statele Unite susţin Guvernul la îndeplinirea acestor reforme", a adăugat Blinken. "Cred că vom avea oportunitatea să semnalăm sprijinul pentru rezolvarea conflictului transnistrean, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Moldovei", a precizat el.

Vicepreşedintele SUA va pleca de la Washington duminică noaptea şi va ajunge la Helsinki luni după-amiază, unde se va întâlni cu personalul ambasadei americane, iar marţi va discuta cu preşedintele şi cu premierul Finlandei. Marţi seara va ajunge la Moscova, unde va avea întâlniri cu personalul ambasadei SUA, cu preşedintele Dmitri Medvedev şi premierul Vladimir Putin, dar şi cu oameni de afaceri şi cu lideri ai opoziţiei şi ai societăţii civile. Vineri, Biden va merge în Republica Moldova, unde va discuta cu premierul Vlad Filat şi cu preşedintele interimar, Marian Lupu.