Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Joi a fost anuntat compromisul franco-german privind Uniunea Mediterana

200803-3379.jpg

Joi a fost anuntat compromisul franco-german privind Uniunea Mediterana

Prima sesiune de discuții a Consiliului European s-a închis joi noapte fara concluzii de mare importanta privind energia sau schimbarile climatice. Reuniunea europeana a dat însă prilej pentru alte discutii ce nu s-au aflat pe agenda summitului.

Joi seara sefii de stat si de guverne au fost informati despre proaspatul compromis franco-german privind Uniunea mediterana, o idee franceza de a crea noi legături cu vecinii sudici ai Europei si de a oferi poate o alternativa la integrarea europeana a Turciei.

Majoritatea liderilor europeni i-au cerut insa președintelui francez Nicolas Sarkozy sa isi micșoreze ambițiile si sa nu creeze structuri paralele cu cele deja existente pentru bazinul Mediteranei, anume asa numitul Proces de la Barcelona aflat in vigoare din 1995.

Dar summitul, care a dezbatut de asemeni dosarele voluminoase ale energiei si schimbarilor climatice a fost mai ales un prilej pentru a aborda subiecte importante ce nu s-au aflat pe agenda.

Astfel, referendumul privind Tratatul european din Irlanda, singurul stat membru ce a ales sa consulte poporul in aceasta privința, a fost amintit.

Cancelarul german Angela Merkel a fost invitata la Dublin in data de 14 aprilie.

Ea trebuie sa se adreseze unei conferințe a liderilor creștin-democrați despre subiectul referendumului deoarece este o persoana deschisa pe care oamenii o asculta, după cum a explicat ministrul irlandez de externe Dermot Ahern.

Apoi , Prim Ministrul italian si fost presedinte al Comisiei Europene Romano Prodi a anunțat ca paraseste scena politica europeana si ca acesta este ultimul Consiliu European la care mai participa.

Guvernul condus de Prodi este pe cale de destramare iar omul politic in vârsta de 68 de ani nu crede ca cineva il va mai solicita pentru o alta functie la nivel european.

Bruxelles, Mihaela Gherghisan

14/03/2008; 09.00h