Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Joseph Daul despre Schengen: Nu e dreptul statelor să schimbe regulile

joseph-daul-schengen-nu-e-dreptul-statelor-sa-schimbe-regulile.jpg

Joseph Daul despre Schengen: Nu e dreptul statelor să schimbe regulile

A doua zi a reuniunii Partidului Popular European la Bucureşti a fost dominată tot de chestiunea aderării României la spaţiul Schengen. Liderul grupului parlamentar popular din Parlamentul European, francezul Joseph Daul, a criticat din nou opoziţia Olandei şi a Finlandei şi a declarat într-un dialog cu Ştefan Popescu că dreptul de a schimba regulile de aderare revine numai Comisiei Europene şi nu statelor.

Rep.: Cum credeţi că îi veţi putea convinge pe olandezi şi pe finlandezi să accepte aderarea României la spaţiul Schengen?

Joseph Daul: Trebuie discutat cu ei şi, mai ales, eu le-am spus deja asta, dacă e vreo problemă cu spaţiul Schengen trebuie să vă adresaţi Comisiei Europene. Şi nu este dreptul statelor, unul pe acolo şi dincolo, să spună "Acum schimbăm regulile".

Asta cer olandezii şi finlandezii. Ei cer să schimbăm regulile. Nu! Sunt reguli care, dacă nu sunt bune, trebuie schimbate pentru toată Europa. Dar nu o să le schimbăm numai pentru bulgari şi pentru români, mai ales că au respectat regulile la nivelul Schengen.

Şi, de altfel, acest lucru a fost remarcat de Parlamentul European, care a spus că regulile sunt respectate. Am votat, nu mai sunt probleme! Daca sunt probleme, Comisia este aceea care trebuie să se sesizeze!

Rep.: Nu aţi sesizat o anumită decepţie la nivel european faţă de aderarea timpurie a României şi a Bulgariei la Uniunea Europeană?

Joseph Daul: Nu. Dar eu cred că decizia de a integra România şi Bulgaria în Uniune a fost luată şi acum trebuie să ne-o asumăm. Nu mai e momentul să revenim în urmă cu ani buni şi să spunem "am luat o decizie incorectă". Nu!

România şi Bulgaria fac acum parte integrantă din Uniunea Europeană şi trebuie să punem la dispoziţie toate mijloacele pentru a le ajuta dacă sunt lacune în anumite domenii, fie că este vorba de justiţie sau altele.

Joseph Daul despre Schengen: Nu e dreptul statelor să schimbe regulile