Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jubileul de diamant al Reginei Elisabeta, un triumf pentru monarhul britanic

Marţi se încheie cele trei zile de festivităţi dedicate aniversării a 60 de ani de la urcarea pe tronul Marii Britanii a Reginei Elisabeta a II-a. În pofida startului marcat de o vreme extrem de nefavorabilă, ceremoniile s-au bucurat de un succes de public enorm, care marchează popularitatea de durată a actualei suverane.

Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej

La fiecare aniversare, Regina Elisabeta a II-a pare să ia prin surprindere pe toată lumea. Duminică, în prima zi a sărbătoririi, pe o vreme absolut oribilă pentru luna iunie (ploaie continuă şi temperatură de 11 grade), circa 1,2 milioane de persoane s-au înghesuit la Londra, de-a lungul Tamisei, pentru a vedea procesiunea flotilei conduse de barja regală, urmată de o mie de ambarcaţiuni. Procesiunea a durat o oră şi jumătate şi a navigat pe fluviul care străbate capitala britanică de la est la vest, trecând pe sub 14 poduri.

În aceeaşi zi, tot sub ploaie şi frig, au fost organizate circa zece mii de petreceri stradale, tradiţionale pentru jubileele regale din Marea Britanie, dar şi pentru sărbătorirea unor evenimente, cum ar fi sfârşitul celui de-al doilea Război Mondial, pe 8 mai 1945.

Luni, aproape 12 mii de persoane au fost invitate la un picnic în incinta Palatului Buckingham, reşedinţa oficială la Londra a Reginei. Picnicul a fost urmat de un concert susţinut de staruri ale muzicii pop, printre care patru artişti înnobilaţi de Regină cu tilul de Sir: Cliff Richard, Tom Jones, Paul McCartney şi Elton John, cu vârste cuprinse între 72 şi 65 de ani.

Ajunsă la 86 de ani, Regina Elisabeta a II-a este cel mai în vârstă monarh în funcţie la ora actuală, cel mai în vârstă monarh din istoria Insulelor Britanice şi cu cei 60 de ani de domnie se situează pe locul doi după Regina Victoria, stră-străbunica ei, care a domnit timp de 63 de ani.

Ea se menţine extrem de populară, potrivit sondajelor de opinie, iar acest lucru influenţează şi sprijinul populaţiei pentru instituţia monarhiei, măsurat în ajunul acestor ceremonii la 73%, faţă de doar 17% pentru republică.

Aceleaşi sondaje arată că Regina îi surclasează la capitolul încredere pe toţi politicienii, inclusiv pe premierul David Cameron şi pe liderul Opoziţiei, Ed Milliband.

Ajunsă la cel de-al 12-lea prim-ministru, primul fiind Winston Churchill, Regina are o experienţă vastă, cunoscând bine toate cele 54 de ţări membre ale Commonwealth-ului, fostul Imperiu Britanic.

Avându-l alături pe Prinţul Consort Filip, care va împlini peste câteva zile 91 de ani şi cu care este căsătorită de aproape 65 de ani, Regina Elisabeta nu pare să dea semne de oboseală.

Cu ocazia celei de-a 40-a aniversări a urcării pe tron, într-un documentar TV, ea a spus că rolul ei este unul pe viaţă, subînţelegând că nu va abdica în favoarea fiului ei, Prinţul Charles, acum în vârstă de 63 de ani.

Marţi, în ultima zi a ceremoniilor, este programată o slujbă de recunoştinţă la Catedrala Saint Paul din Londra, urmată de o procesiune în caleaşcă până la Palatul Buckingham, unde Regina, Prinţul Charles cu soţia, cei doi nepoţi, Prinţul William însoţit de soţia sa şi Prinţul Harry, va adresa obişnuitul salut din balcon mulţimii din piaţă.

Să mai precizăm că Prinţul Philip a fost spitalizat luni după-amiază la Londra, pentru o infecţie la vezica urinară, a anunţat Palatul Buckingham, citat de AFP.

 
Londra, Petru Clej, despre jubileul de diamant al Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii