Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Julian Assange, apărat de Guvernul australian

Ministrul australian de Externe declară că Statele Unite sunt vinovate de scurgerile de informaţii publicate pe WikiLeaks şi nu fondatorul paginii de Internet. Pe de altă parte, Departamentul american de Stat informează că la unele întâlniri, la care participau mai mulţi diplomaţi, acum participă mai puţini, care oricum nu mai au voie cu laptop-ul după ei.

Kevin Rudd a anunţat, de asemenea, că serviciile consulare australiene vor acorda ajutor fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, care este cetăţean australian.

Assange a fost arestat la Londra, în baza unui mandat european de arestare, emis de autorităţile din Suedia. El e acuzat de viol şi hărţuire sexuală.

Judecătorii au refuzat eliberarea sa pe cauţiune şi au dispus că va rămâne în arest până pe 14 decembrie.

Într-un articol publicat în Australia după arestarea sa, Assange afirmă că site-ul său publică "fără frică, fapte" în interesul public. El s-a arătat, de asemenea, foarte critic la adresa Guvernului australian, acuzându-l că "se pleacă" în faţa Washingtonului şi susţine afirmaţiile americane potrivit cărora dezvăluirile WikiLeaks ar fi ilegale.

Australia anunţa luni că va susţine Washingtonul, în cazul unei acţiuni judiciare contra WikiLeaks.

De luna trecută, WikiLeaks a început să publice peste 250 de mii de telegrame confidenţiale, cu informaţii delicate ale administraţiei americane, care au stârnit nemulţumirea Casei Albe.

Între timp, Statele Unite se plâng de consecinţele nedorite ale dezvăluirilor WikiLeaks. Pentagonul spune astfel că mai multe surse de informaţii şi mai multe guverne refuză să mai colaboreze cu Washingtonul, de teamă să nu fie deconspirate.

În plus, colonelul Dave Lapan, purtătorul de cuvânt al Pentagonului a declarat că documentele dezvăluite de WikiLeaks le oferă informaţii sensibile inamicilor Statelor Unite.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Philip Crowley spune şi el că la unele întâlniri, la care participau mai mulţi diplomaţi, acum participă mai puţini. "Avem cunoştinţă că la cel puţin o întâlnire s-a cerut ca laptop-urile să fie lăsate în afara încăperii. Evident, vom vedea dacă anumiţi diplomaţi sunt marginalizaţi în anumite ţări, în funcţie de dezvăluirile care-i vizează", a declarat oficialul de la Washington.