Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Julian Assange, în faţa extrădării

assange-julian-reuters-luke-macgregor.jpg

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange (Foto : Reuters / Luke MacGregor)

Julian Assange se prezintă din nou luni şi marţi în faţa justiţiei britanice, care va studia cererea de extrădare către Suedia. Australianul, fondator al site-ului WikiLeaks, specializat în divulgarea de documente secrete a devenit cunoscut de trei luni, când au fost publicate zeci de mii de telegrame diplomatice americane. Actualmente cu domiciliu forţat în Anglia, Assange este acuzat de viol, de două femei suedeze.

Julian Assange a negat dintotdeauna acuzaţiile de viol şi agresiune sexuală, pe care i le aduc cele două suedeze, afirmând că ele fac parte dintr-o campanie de denigrare, destinată să-i discrediteze munca şi să-l reducă la tăcere.

Rapoartele confidenţiale privind ancheta au fost difuzate recent pe Internet. Dacă ele nu aduc nici un element nou pentru avocaţii lui Assange, care oricum le aveau, aceste texte reproduc detalii crude despre faptele care-i sunt reproşate australianului.

Vizat de un mandat de arestare internaţional, lansat de justiţia suedeză, Julian Assange a fost arestat la Londra la începutul lui decembrie. După ce a fost încarcerat câteva zile, el a fost eliberat sub cauţiune şi e supus de atunci unui domiciliu forţat şi unor reguli foarte stricte de circulaţie.

Avocaţii lui se opun extrădării în Suedia, întrucât se tem ca apoi clientul lor să nu fie trimis în SUA, unde ar risca pedeapsa cu moartea.

Justiţia federală americană a lansat o anchetă împotriva lui Assange, dar nu l-a inculpat încă oficial şi deci nu a cerut extrădarea sa.

Decizia judecătorilor britanici privind extrădarea lui Assange în Suedia va fi aşadar importantă, dar nu decisivă, fondatorul WikiLeaks având numeroase posibilităţi de a face recurs. În cele din urmă, procedura judiciară ar putea dura luni de zile, estimează analiştii.