Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Julian Assange primeste azil politic în Ecuador. Ce va face Londra?

julian-assange-primit-azil-politic-ecuador-ce-va-face-londra.jpg

Julian Assange (Foto: Reuters/Finbarr O'Reilly/Files)

Agitaţie politico-diplomatică joi la Londra, Stockholm si Quito, după ce Ecuadorul a decis să-i acorde azil politic australianului Julian Assange. Fondatorul site-ului WikiLeaks, refugiat în ambasada statului Ecuador din Londra de mai bine de două luni, nu va scăpa însă asa de usor de probleme.

Autorităţile britanice au declarat că pentru ele "decizia de la Quito nu schimbă cu nimic datele problemei, Londra are obligaţia să-l extrădeze pe Assange în Suedia", spun britanicii.

Ce reacţii a suscitat decizia Ecuadorului? Să notăm mai întâi reacţia Suediei, ţara de la care a început totul, Assange fiind acolo acuzat de viol si agresiune sexuală. Autorităţile de la Stockholm, bănuite de fondatorul WikiLeaks că vor să-l extrădeze spre SUA au respins "cu fermitate toate acuzaţiile", potrivit cărora justiţia din Suedia nu ar garanta drepturile apărării.

Trebuie spus că Ecuadorul si-a justificat asa decizia de a-i acorda azilul politic, mai exact diplomatic, lui Julian Assange. Carl Bildt, ministrul suedez de Externe, denunţă totodată "tentativa inacceptabilă a Ecuadorului de a opri procesul judiciar suedez si cooperarea judiciară europeană". În acest sens, ambasadorul ecuadorian în post la Stockholm a fost convocat la Ministerul suedez de Externe, pentru a-si justifica acuzaţiile de parţialitate la adresa Guvernului suedez. Ministerul britanic de Externe s-a declarat de partea sa "decepţionat" de decizia anunţată de Quito.

Să mai notăm reacţia lui Assange, care a salutat "victoria importantă" pe care a obţinut-o prin această acordare de azil politic. El a recunoscut însă totodată că "treburile vor deveni probabil mai stresante de acum încolo".

 

Ce se poate întâmpla?

 

Pentru moment, nici autorităţile britanice, nici cele suedeze nu se lasă impresionate de azilul politic acordat de Ecuador lui Julian Assange. Parchetul suedez spune că evoluţia procesului de extrădare nu are nicio incidenţă asupra anchetei justiţiei si că oricum, la ora asta, Assange fiind refugiat la ambasada Ecuadorului din Londra, afacerea priveste înainte de toate Marea Britanie.

Londra spune că "are mai departe obligaţia să-l extrădeze pe Julian Assange în Suedia". Cum va pune mâna pe el, mai rămâne de văzut. Un zvon cum că ambasada Ecuadorului ar putea fi luată cu asalt de forţele britanice de Poliţie prezente în jurul clădirii a mobilizat câteva zeci de simpatizanţi ai fondatorului WikiLeaks. Nu-i mai puţin adevărat că Londra ar putea justifica o astfel de intervenţie cu forţa printr-o lege din 1987, privind statutele localurilor consulare si diplomatice, lege care permite ridicarea imunităţii unei ambasade de pe solul britanic.

Având în vedere că britanicii nu îl vor lăsa pe Assange să părăsească liber ambasada, e greu de imaginat că acesta va iesi ascuns într-o valiză diplomatică pe măsura sa. În urmă cu două luni, când Assange s-a refugiat acolo, s-a mai vehiculat o ipoteză si anume ca Ecuadorul să-l numească pe protejatul său australian ambasador pe lângă o instituţie internaţională. Astfel, Assange ar beneficia de imunitate diplomatică. E greu de crezut însă că britanicii vor trece cu vederea acest eventual subterfugiu cusut cu aţă albă.

 

De ce este acuzat Julian Assange si de ce se teme el?

 

În Suedia, Julian Assange, în vârstă de 41 de ani, e acuzat de viol si de agresiune sexuală de două femei. Maratonul judiciar a început acum mai bine de 18 luni, când Assange s-a predat Scotland-Yard-ului. După ce si-a epuizat toate recursurile judiciare din Regatul Unit, pe 19 iunie, el s-a refugiat în ambasada Ecuadorului, stiind că se poate bizui pe sprijinul presedintelui Rafael Correa, pe care-l intervievase în cadrul unor controversate emisiuni pe care Assange le anima atunci pentru contul unei televiziuni rusesti pro-Putin.

Julian Assange se teme că de fapt, extrădarea sa în Suedia nu e decât un pretext, autorităţile de la Stockholm dorind să-l trimită pe fondatorul WikiLeaks repede în SUA, ţară în care Assange e acuzat de spionaj. Spionaj după ce site-ul său Internet a făcut publice peste 250 de mii de telegrame diplomatice acum doi ani de zile, documente confidenţiale si rapoarte militare referitoare a războaiele din Afganistan si Irak.

Ecuadorul care i-a acordat azilul politic se teme ca în America Assange să nu fie judecat de "tribunale speciale sau militare care l-ar putea condamna chiar la pedeasa capitală, ţinând cont de acuzaţiile care i se aduc".