Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnalist moldovean, eliberat în Transnistria

smirnov-igor.jpg

Liderul transnistrean, Igor Smirnov

Liderul transnistrean, Igor Smirnov, l-a graţiat pe jurnalistul Ernest Vardanean. Acesta fusese acuzat de spionaj în favoarea Chişinăului şi condamnat, în decembrie anul trecut, la 15 ani de detenţie.

Corespondentul RFI la Chişinău, Corneliu Rusnac

Liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov, a declarat că mai mulţi diplomaţi străini şi jurnalişti l-ar fi rugat anterior să-l graţieze pe Ernest Vardanean.

Una dintre ultimele solicitări, potrivit lui Smirnov, ar fi venit de la şeful bisericii armene, catolicosul Gareghin al II-lea. Ernest Vardanean este etnic armean, dar are cetăţenia Republicii Moldova.

Alt motiv care l-ar fi făcut pe liderul transnistrean să-l graţieze pe jurnalistul condamnat ar fi fost faptul că acesta are de întreţinut doi copii minori, soţia şi mama în vârstă, precum şi o soră de 16 ani.

Nici autorităţile de la Chişinău, nici misiunea OSCE în Republica Moldova nu au comentat deocamdată graţierea lui Ernest Vardanean.

Unii amalişti consideră însă că el a fost graţiat la sugestia Moscovei, ca ulterior să se poată spune că şi în Transnistria există democraţie.

Până a fi arestat, Ernest Vardanean, lucrase pentru agenţia rusă Novîi Reghion, cunoscută pentru atitudinea critică faţă de administraţia de la Tiraspol.

În prezent, în Transnistria se mai află un cetăţean moldovean acuzat de spionaj în favoarea Chişinăului, Ilie Cazac, condamnat în februarie la 14 ani de închisoare.

 
Chişinău, Corneliu Rusnac