Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Kelemen Hunor nu ar vrea premier independent

palatul-victoria.jpg

Se caută un premier independent pentru Palatul Victoria ?

Un premier independent ar trebui să fie o personalitate cu autoritate asupra factorilor politici. O spune la RFI preşedintele executiv al UDMR, ministrul Culturii, Kelemen Hunor. El declară că nu e adeptul unui prim-ministru technocrat.

Kelemen Hunor pledează pentru un Guvern politic. Preşedintele executiv al UDMR comentează informaţiile apărute în ultimele 24 de ore, potrivit cărora şeful statului, Traian Băsescu ar fi discutat cu reprezentanţii PDL despre varianta unui premier independent.

Întrebat dacă UDMR a fost consultată în această privinţă, ministrul Culturii a răspuns : "Există discuţii tot timpul, atât pot să vă spun în acest moment".

Guvern

Kelemen Hunor, preşedinte executiv UDMR

AscultăDownload

Ar accepta însă UDMR un prim-ministru independent ? Kelemen Hunor dă de înţeles că nu. "Depinde de persoană, depinde de premier. Dacă nu este o personalitate cu autoritate în ambele părţi ale coaliţiei, atunci va fi greu să menţină o disciplină într-o perioadă foarte grea. Din acest punct de vedere, eu sunt adeptul unui Guvern politic, inclusiv al unui premier politic, dar asta nu înseamnă că nu poţi să găseşti un premier cvasi-independent, care este în stare să menţină coaliţia unită şi este în stare să ia decizii în aşa fel încât să aibă şi susţinere permanentă parlamentară", explică preşedintele executiv al Uniunii Democrate a Maghiarilor din România.

Un prim-ministru independent ar trebui să aibă autoritate asupra politicului, crede Kelemen Hunor. "Dacă este un om care nu are autoritate, care nu ştie să ţină coaliţia unită, atunci în grupurile parlamentare foarte repede apar rupturi şi lucruri care după aceea nu mai pot fi controlate, deciziile guvernamentale nu sunt susţinute în Parlament. Plecând de la această constatare, nu mai ai Guvern, indiferent cine e premierul. Deci trebuie o personalitate cu autoritate şi cu o capacitate de a negocia permanent şi de a găsi susţinere pentru deciziile guvernamentale", apreciază ministrul Culturii.