Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Kelemen Hunor la RFI : E greu de crezut că asumarea răspunderii va reuşi

kelemen-hunor-rfi-e-greu-crezut-asumarea-raspunderii-va-reusi.jpg

Kelemen Hunor spune că UDMR nu acceptă varianta PDL privind reorganizarea administrativ-teritorială a României.

Asumarea răspunderii Guvernului pe legea de reorganizare administrativ-teritorială a României e greu de crezut că va reuşi, spune la RFI preşedintele UDMR, Kelemen Hunor. Ministrul Culturii precizează că subiectul asumării răspunderii nu a fost discutat în coaliţie. UDMR nu poate accepta această reorganizare administrativă, mai afirmă el.

"Nu am discutat în coaliţie o astfel de soluţie, nu am discutat de fapt în coaliţie de proiectul de lege în forma propusă de Partidul Democrat Liberal", declară Kelemen Hunor, întrebat despre asumarea răspunderii Guvernului pe legea de reorganizare administrativ-teritorială a României.

"Forma propusă cu cele opt regiuni transformate în judeţe din punctul nostru de vedere nu este acceptabilă. Orice proiect trebuie discutat în coaliţie, mai ales dacă se doreşte asumarea răspunderii pe acel proiect", continuă preşedintele UDMR.

 

Asumarea răspunderii fără sprijin în coaliţie nu va reuşi

 

"Sigur, premierul poate să decidă şi singur că de aceea e premier, dar dacă nu are susţinerea coaliţiei atunci e greu de crezut că asumarea va reuşi. Noi în forma propusă de colegii din PDL nu putem accepta această reorganizare administrativă", subliniază Kelemen Hunor.

"Putem găsi soluţii, variante comune. Forma cu cele opt regiuni din punctul nostru de vedere nu funcţionează", spune el.

Guvernul îşi va asuma răspunderea pe actul normativ care vizează reorganizarea administrativ-teritorială a României în opt judeţe, a anunţat vineri, 10 iunie, secretarul general al PDL, Ioan Oltean. Capitalele noilor judeţe, conform proiectului de reorganizare administrativ-teritorială a României vor fi Cluj-Napoca, Braşov, Timişoara, Craiova, Constanţa, Iaşi, Ploieşti şi Bucureşti, precizează Oltean.

"Este dorinţa domnului Ioan Oltean, dar de la dorinţă până la putinţă mai e un pic", declară preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

Ioan Oltean a spus într-o conferinţă de presă la Bistriţa că România este împărţită teritorial în temeiul unui act normativ adoptat în 1968 şi din 1990 încoace nimeni nu a fost interesat să genereze o modificare a acestuia.

"Credem că o ţară cu opt judeţe pe cele opt regiuni de dezvoltare economică ce sunt deja consacrate, chiar dacă ele nu au personalitate juridică va reuşi ca în perioada 2012-2013-2014, când România mai are încă zece miliarde de euro de absorbit de la UE, să se ridice gradul de absorţie a fondurilor, să crească calitatea strategiilor şi a lucrărilor de dezvoltare zonală şi regională. E un proioect extrem de ambiţios şi care, dacă într-adevăr se va realiza şi actuala majoritate se va plia pe el şi-l va susţine, va produce o modificare de fond în viaţa de zi cu zi a României”, explică Ioan Oltean.

 
Kelemen Hunor, intervievat de Cosmin Ruscior, despre asumarea răspunderii Guvernului pe reorganizarea administrativ-teritorială.