Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Kelemen Hunor la RFI: Nu ar fi bine să existe presiuni pe Korodi în dosarul Roşia Montană

kelemen-hunor-rfi-nu-ar-fi-bine-sa-existe-presiuni-korodi-dosarul-rosia-montana.jpg

Kelemen Hunor nu acceptă presiuni pe Attila Korodi în privinţa proiectului aurifer pe bază de cianuri de la Roşia Montană.

Nu există şi nici nu cred că ar fi bine să existe presiuni asupra ministrului Mediului, Attila Korodi, în privinţa avizării proiectului aurifer de la Roşia Montană. Statul român fie îi spune investitorului "dragul meu, du-te acasă, n-avem nevoie de tine, ne descurcăm minunat şi fără investiţii străine!", fie îi cere "să treacă la treabă", dacă respectă unele condiţii. Declaraţiile au fost făcute la RFI de Kelemen Hunor, ministru al Culturii şi preşedinte al UDMR.

Kelemen Hunor declară că noul ministru al Mediului nu trebuie să lucreze sub presiune, în dosarul Roşia Montană. "Noi am spus că specialiştii din ministere trebuie să lucreze şi în funcţie de concluziile specialiştilor trebuie să luăm o decizie, nu în funcţie de pofta noastră individuală sau de grup. Din acest punct de vedere, Korodi are libertatea absolută de a analiza şi de a decide, aşa cum crede că este corect, în interesul naţional, în interesul fiecărui cetăţean şi nu vor exista, nu există presiuni asupra domnului ministru Korodi. Şi nici nu cred că ar fi bine să lucrăm sub astfel de presiuni", spune ministrul Culturii.

În opinia lui Kelemen Hunor, "important este ca statul român să spună ceva în sfârşit, după 12 ani, după 13 ani, să-i spună investitorului: Dragul meu, du-te acasă, n-avem nevoie de tine, ne descurcăm minunat şi fără investiţii străine sau să spună: Sunt anumite condiţii, dacă respecţi condiţiile date de noi, atunci poţi să treci la treabă".

Întrebat dacă ar fi oportună acordarea avizului de mediu pentru proiectul de la Roşia Montană în acest an electoral, Kelemen Hunor a răspuns: "Eu nu pot să dau cu părerea despre avizul de mediu, dacă este oportun sau nu. Anul viitor va fi un an preelectoral pentru preşedinţie, anul trecut a fost un an dificil nu ştiu din ce cauză, în fiecare an se întâmplă ceva specific nu numai în România, peste tot în lume, deci nu poţi să legi acordarea sau neacordarea unui aviz în funcţie de dacă eşti sau nu eşti într-un an electoral (…)".

Noul ministru al Mediului a declarat acum câteva zile într-un interviu la RFI că procedurile de avizare a proiectului aurifer pe bază de cianuri de la Roşia Montană nu pot fi accelerate, aşa cum cere preşedintele Traian Băsescu. Attila Korodi mai spune că trebuie precauţie în privinţa acestui proiect minier.

 
Kelemen Hunor, intervievat de Cosmin Ruscior, despre proiectul Roşia Montană