Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Kelemen Hunor la RFI : Vreau să combat expresia "Vai, ce păcat că e ungur !"

Statul român este hipercentralizat, slab, ineficient şi risipitor. Iată ce crede candidatul UDMR la Preşedinţie, Kelemen Hunor. El spune la RFI că va milita pentru o descentralizare în toată ţara, nu doar pentru autonomia Ţinutului Secuiesc.

Statul român este hipercentralizat, slab, ineficient şi risipitor. Iată ce crede candidatul UDMR la Preşedinţie, Kelemen Hunor (audio). El spune la RFI că va milita pentru o descentralizare în toată ţara, nu doar pentru autonomia Ţinutului Secuiesc.

"Voi propune o comparaţie între autonomia locală şi statul hipercentralizat, care este un stat aparent puternic, dar în realitate e un stat ineficient, slab şi risipitor. Dacă punem aceste lucruri faţă în faţă, atunci fiecare cetăţean va înţelege - când noi vorbim de autonomie, vorbim de posibilitatea comunităţilor locale de a decide în treburile care le privesc. Nu vorbim de altceva", declară Kelemen Hunor.

"Cetăţeanul nu mai are încredere în stat. Parcă nu mai avem scopuri comune, un deziderat comun, după ce am intrat în NATO şi Uniunea Europeană. Un candidat la Preşedinţia României despre aceste lucruri trebuie să vorbească, nu despre autostrăzi, poduri şi săli de sport, care sunt foarte-foarte importante, dar e treaba Guvernului", crede candidatul UDMR.

Kelemen Hunor speră să obţină voturi nu doar de la alegătorii de etnie maghiară, ci şi de la românii majoritari : "Eu sunt convins că în această perioadă deja vom depăşi o etapă în care există un etnic maghiar, candidat cu şanse puţine şi oamenii spun : "Vai ce păcat că e ungur !". Vom obţine voturi şi de la români. Eu sunt convins că scorul va fi undeva în jurul scorului obişnuit al UDMR. Nu vă dau cifre, nici procente, pentru că nu e momentul", afirmă reprezentantul UDMR.

"Ar trebui să ajungem într-o fază în care nu mai contează etnia şi nu mai plecăm la o bătălie cu menţiunea că oricum nu vom câştiga, pentru că şansele egale trebuie să fie pentru toţi cetăţenii, indiferent de etnie, de religie şi trebuie să conteze competenţa, seriozitatea, dacă vreţi, experienţa, viziunea despre viitor, despre viitorul României, despre viitorul societăţii româneşti. Eu lupt şi pentru acest lucru, pentru schimbarea mentalităţii", conchide Kelemen Hunor.