Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Kim Jong-Il, omagiat modest la Phenian

kim-jong-il-poza-reuters-kcna-prim-plan.jpg

Liderul nord-coreean, Kim Jong-Il (Foto : Reuters / KCNA)

Pe fondul unei sărăcii tot mai pronunţate, autorităţile nord-coreene au decis să renunţe la fastul de odinioară şi să aniverseze mai modest miercuri, 16 februarie, ziua de naştere a liderului de la Phenian, Kim Jong-Il, care împlineşte 69 de ani.

Spectacole artistice, un festival de cinema, un spectacol de nataţie sincronizată şi un festival în jurul Kimjongilia, o begonie hibrid, dedicată liderului nord-coreean alcătuiesc programul manifestaţiilor, în timp ce străzile Capitalei au fost bogat decorate.
Din avioane au fost aruncate, ca în fiecare an, dulciuri, cadouri şi biscuiţi, în opt insule din Marea Galbenă, potrivit agenţiei nord-coreene de presă.

Conform publicaţiei online cu sediul la Seul, The Daily NK, scoase de opozanţi ai regimului comunist, distribuirea obişnuită de hrană nu a avut loc însă peste tot.

Coreea de Nord a cunoscut o foamete în anii '90, când sute de mii de persoane au murit, de atunci bazându-se puternic pe ajutorul internaţional. Acest ajutor a fost însă puternic diminuat, în urma sancţiunilor şi în faţa ameninţărilor reprezentate de regimul comunist, care nu a renunţat la programul său nuclear.

Până în 2008, Coreea de Sud obişnuia să livreze patru sute de mii de tone de orez şi trei sute de mii de tone de îngrăşământ vecinului său de la nord. Conservatorii ajunşi la putere la Seul în 2008 au decis să întrerupă însă acest program, dacă Phenianul nu se angajează la dezarmarea nucleară.

Kim Jong Il a suferit un atac cerebral în august 2009, conform serviciilor secrete şi a angajat un proces de succesiune în favoarea celui mai mic fiu al său, Kim Jong-Un, în vârstă de 28 de ani.