Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Klaus Wowereit - primarul guvernator al landului Berlin

200806-5198.jpg

Klaus Wowereit - primarul guvernator al landului Berlin

Klaus Wowereit, primarul guvernator al Berlinului, este un politician care are charisma, este neconvenţional, spontan şi-n acelaşi timp controversat. Zâmbeşte tot timpul, caută să fie aproape de oameni şi este o prezenţă constantă la toate evenimentele mondene de care un oraş ca Berlinul nu duce lipsă. Wowereit, născut în anul 1953, mai este şi un politician care a avut curajul să recunoască în faţa opiniei publice că este homosexual.

Klaus Wowereit, primarul guvernator al Berlinului, este un politician care are charisma, este neconvenţional, spontan şi-n acelaşi timp controversat. Zâmbeşte tot timpul, caută să fie aproape de oameni şi este o prezenţă constantă la toate evenimentele mondene de care un oraş ca Berlinul nu duce lipsă. Wowereit, născut în anul 1953, mai este şi un politician care a avut curajul să recunoască în faţa opiniei publice că este homosexual. Mărturisirea laconică făcută în anul 2001 în timpul unui congres al Social-democraţilor a devenit antologică:

Ich bin schwul - und das ist auch gut so!"

Un an mai tîrziu Klaus Wowereit, pe care presa îl alintă cu numele de „Wowi", a devenit primar guvernator. Adică primul ministru al unui land federal, deoarece capitala Germaniei are statutul unui land.

În consecinţă, social-democratul Klaus Wowereit nu este doar un simplu primar al unui mare oraş european, ceea ce - la prima vedere - s-ar putea deduce din titlul său oficial, cel de primar guvernator. Berlinul este un land federal cu toate drepturile şi obligaţiile, ocupând, în conformitatea cu constituţia germană, un loc în cadrul camerei superioare a parlamentului federal, aşa numitul Bundesrat.

Klaus Wowereit conduce un guvern de land în care miniştri se numesc senatori. Pe de altă parte, şi asta uită uneori şi berlinezii, oraşul împărţit în 12 sectoare, mai are şi un primar general. Acesta coordonează primăriile de sector şi se ocupă de administraţia propriu zisă a metropolei.

După reforma legii electorale, alegerile au loc din 5 în 5 ani. La ultimele alegeri din 2006, Partidul Social-Democrat al lui Klaus Wowereit, nu a reuşit să obţină o majoritate convenabilă pentru a forma un guvern monocolor.

Asta în pofida unei campanii electorale în care charismaticul Wowereit a reuşit să capteze atenţia şi interesul populaţiei, căreia i-a promis dreptate socială şi bunăstare economică.

Sloganurile electorale ale stîngii postcomuniste care se afla într-o competiţie acerbă cu social-democraţii au captat mai ales electoratul din partea răsăriteană a oraşului, deci din fosta capitală a RDG-ului. Partidul Stângii a reuşit să obţină 23 de mandate în parlamentul landului Berlin, devenind cea de-a 3-a forţă politică dupa social-democraţi şi creştin-democraţi. Din cauza unor neînţelegeri acute cu Uniunea Creştin-Democrată, Wowereit nu putea să accepte modelul practicat în prezent la nivel federal, adică o mare coaliţie de guvernare formată din social-democraţi şi creştin-democraţi. În ultimă instanţă, aritmetica parlamentară necruţătoare i-a impus ca parteneri de coaliţie tocmai pe postcomunişti. Astfel, Berlinul a primit un guvern în care postcomuniştii ocupă cîteva posturi ministeriale importante. Primarul guvernator se află într-o situaţie nefericită şi paradoxală, fiind obligat să facă un slalom permanent între presiunile populismului postcomunist şi linia social-democraţilor care exclude o astfel de alianţă la nivel federal.

Berlin, William Totok

15/06/2008; 17h40