Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Klubradio sub sabia lui Damocles

klubradio-sabia-lui-damocles.jpg

Ce soartă va avea Klubradio?

Observatorii consideră că soarta stației radiofonice Klubradio constituie hârtia de turnesol a noii legi privind mass-media, adoptate recent de Parlamentul Ungariei, dominat în proporție de două treimi de dreapta conservatoare a premierului Viktor Orban.

Corespondentul RFI la Budapesta, Laszlo Bihari

Legea conferă puteri aproape discreționare Autorității mass-media, în care sunt reprezentați în exclusivitate fideli ai partidului majoritar. Frecvențele stației rafiofonice ajungând la scadență trebuie acum prelungite în cadrul unui concurs, ale cărui condiții însă-stabilite de noua autoritate-sunt tocmai contrare profilului Klubradio.

Se solicită prezentarea la concurs a unui radio muzical și cu știri locale, or Klubradio este un radio eminamente vorbit, de discuții și dezbateri, lungi interviuri, cu programe interactive, în care ascultătorii intră direct în emisie pentru a-și expune opiniile asupra actualităților politice, sociale, internaționale, etc.

De altminteri, Klubradio își asumă deschis o orientare de stânga și liberală, însă independentă și foarte critică. Astfel, de la instalarea noii puteri de dreapta, Klubradio a devenit un fel de nucleu de cristalizare a Opoziției și protestului contra politicii conservator-populiste și autocratice a noilor guvernanți.

Trebuie spus că vigoarea critică s-a manifestat la Klubradio și în timpul guvernelor coaliției socialisto-liberale din ultimele două legislaturi.

Pericolul a fost imediat sesizat de adepții radioului, demarându-se o adevărată mișcare de susținere a stației alternative în rândul ascultătorilor estimați a fi de circa 400 de mii în toată țara.

Numărul celor care au semnat până acum petiția de pe internet de susținere a Klubradio se apropie de 20 de mii și ascultătorii i-au donat până acum circa 250 de milioane de forinți, având în vedere faptul că Autoritatea mass-media a majorat substanțial taxa de emisie a frecvențelor sale și în mod simptomatic de la instaurarea puterii de dreapta, publicitatea pe undele radioului a scăzut subit.