Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Kofi Annan demisionează şi certifică eşecul ONU în Siria

kofi-annan.jpg

Kofi Anan

Kofi Annan a demisionat din funcţia de emisar al ONU şi al Ligii Arabe în Siria, anunţă secretarul general ONU, Ban Ki-moon, citat de AFP. Ministerul sirian de Externe şi-a exprimat "regretul" pentru această demisie. Statele Unite acuză China şi Rusia că poartă responsabilitatea demisiei lui Annan.

 

"Kofi Annan a informat Naţiunile Unite şi Liga Arabă despre intenţia de a nu prelungi mandatul de mediator, care va expira pe 31 august 2012", precizează ONU.

Într-o declaraţie, Kofi Annan a denunţat "militarizarea excesivă" a conflictului din Siria şi lipsa unei poziţii unanime a Consiliului de Securitate şi a comunităţii internaţionale.

Potrivit lui Kofi Annan, preşedintele Siriei, Bashar Al-Assad, va trebui să se retragă de la putere, "mai devreme sau mai târziu".

"Nu am primit susţinerea pe care această cauză o merita. (...) Există disensiuni la nivelul comunităţii internaţionale. Toate aceste lucruri au complicat situaţia mea", a spus Annan, făcând aluzie la poziţiile Rusiei şi Chinei, care au blocat în mod repetat proiecte de rezoluţie în sensul constrângerii regimului sirian să aplice planul de pace.

Kofi Annan îndeplinea funcția de trimis special al ONU în Siria din februarie 2012. El a alcătuit un plan care urmărea încetarea violențelor în conflictul din Siria şi interzicerea folosirii armamentului greu.

În iulie, Annan a recunoscut eșecul misiunii sale, după ce violențele s-au intensificat.

Rusia şi-a exprimat regretul pentru demisia lui Annan. "Este decizia sa şi o regretăm. Noi am susţinut eforturile emisarului internaţional", a reacţionat Vitali Ciurkin, ambasadorul Rusiei la Naţiunile Unite.

Într-un comunicat, Ministerul sirian de Externe a exprimat "regretul" pentru această demisie, afirmând că "state care au încercat să destabilizeze Siria au obstrucţionat misiunea lui Kofi Annan", o aluzie la Occident, la Turcia şi la unele ţări arabe.

La rândul lor, Statele Unite au acuzat China şi Rusia că poartă responsabilitatea demisiei lui Annan.