Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Kommersant: UE conditioneaza eliminarea vizelor pentru Rusia

dmitri-medvedev-foto-reuters.jpg

Dmitri Medvedev. Foto: Reuters

In contextul alegerilor legislative din 4 decembrie si a valului de nemultumiri pe care acestea le-au provocat, zilele acestea s-au auzit voci la Moscova care pareau cam pesimiste si vedeau liberalizarea regimului de vize intre Uniunea Europeana si Rusia intr-o perspectiva destul de indepartata. Ce-i drept, si presedintele Medvedev si premierul Vladimir Putin au militat tot timpul ca cetatenii rusi sa poata calatori in Europa fara vize.

Corespondentul RFI si TVR la Moscova, Liviu Iurea:

Membrii tandemului de la Kremlin spuneau de fiecare data ca, daca exista un parteneriat strategic real intre Moscova si Bruxelles, atunci dovada ar trebui sa fie chiar desfiintarea sistemului de vize. Cotidianul rus Kommersant a scris marti despre existenta unui document finalizat intre Moscova si Bruxelles, intitulat “Pasi comuni privind trecerea la regimul fara vize in cazul calatoriilor pe termen scurt ale cetatenilor din Rusia si din Uniunea Europeana”. Documentul ar trebui sa fie adoptat joi, cu  ocazia summit-ului Rusia - Uniunea Europeana, care are loc la Bruxelles, cu participarea presedintelelui Medvedev.

Acordul respectiv prevede masuri obisnuite pentru acest subiect, cum ar fi obligatia de a trece la pasapoartele biometrice sau principiul de readmisie a imigrantilor ilegali. Totusi, Kommersant sustine ca documentul contine un paragraf care "risca sa anuleze toate eforturile Moscovei de a obtine un regim fara vize cu UE". Astfel, liberalizarea vizelor este conditionata in mare masura “de legatura intre evolutia migratiei si apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, precum si respectarea statului de drept". Ei bine, tocmai la acest capitol este Rusia criticata – la incalcarea drepturilor si a libertatilor fundamentale ale omului, mai ales in contextul recentelor alegeri.

Kommersant mai scrie ca diplomatii rusi au incercat sa scoata, evident prin negocieri, acest paragraf, insa efortul a fost inutil: Uniunea Europeana "ramane pe pozitii".