Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Kostunita, impotriva semnarii acordului politic cu UE

Premierul sarb si ministrii din coalitiapopulara se impotrivesc semnarii acordului care, afirma Kostunita, nu contribuie cu nimic la apropierea Serbiei de Uniunea Europeana. Dupa parerea lui acordul politic oferit de Uniunea Europeana nu este altceva decat o pacaleala pusa la cale sarbilor sa accepte primii independenta provinciei Kosovo. Kostunita cere convocarea de urgenta a unei sedinte a Parlamentului, care sa ia atitudine in legatura cu acordul oferit si hotararea Uniunii Europene de a trimite in curand o misiune in Kosovo. Premierul sarb si majoritatea in Parlamentul Serbiei sustin ca Uniunea Europeana nu este imputernicita sa aplice in Kosova masuri care duc la proclamarea unilaterala independentei provincei .

Vicepremierul Bojidar Gelici, a incercat sa explice ca acordul nu are nici o legatura cu situatia de la Kosovo si ca nu contine nici o propunere care pericliteaza integritatea Serbiei. Din cauza aceasta, afirma Gelici, nu este nevoie de o dezbatere in Parlament.

Partidele din opozitie - radical si socialist au sprijinit propunerea lui Kostunita de convocare urgenta a deputatilor, lucru pe care presedintele Parlamentului l-a respins. Mai multi analisti sunt de parere ca agitatia pe aceasta tema poate duce la caderea guvernului si alegeri anticipate.

Petar Tomici,Novi Sad

2/6/2008;9.00h