Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Kovesi la RFI: Confiscarea extinsă a averii nu vizează toţi cetăţenii ţării

kovesi-rfi-confiscarea-extinsa-averii-nu-vizeaza-toti-cetatenii-tarii.jpg

Laura Codruţa Kovesi, satisfăcută după ce Guvernul a adoptat legea privind confiscarea extinsă a averii.

Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, salută la RFI adoptarea de către Guvern a proiectului de lege privind confiscarea extinsă a averilor ilicite. Confiscarea extinsă a averii nu se referă la toţi cetăţenii ţării, precizează şefa Ministerului Public.

Confiscarea extinsă a averii era necesară, spune Laura Codruţa Kovesi. "Această confiscare extinsă am susţinut-o şi eu cu ocazia raportului de activitate al Ministerului Public şi am participat activ la discuţiile care au avut loc la Ministerul Justiţiei. Noi susţinem foarte mult acest proiect. Diferenţa dintre confiscarea care este prevăzută acum în Cod şi confiscarea extinsă este una semnificativă. Codul de Procedură Penală prevede acum că se pot confisca bunurile învinuitului sau inculpatului. Nu de puţine ori am văzut situaţii în care funcţionari publici, spre exemplu, care erau cercetaţi pentru fapte de corupţie aveau averi foarte mari, pe care nu le puteau justifica. Dintotdeauna această prezumţie prevăzută în Constituţie ne-a împiedicat în a confisca sumele obţinute ilicit. Confiscarea extinsă se referă numai la acele persoane care sunt condamnate pentru fapte penale şi care nu-şi pot justitifica averea. Confiscarea extinsă nu se referă la toţi cetăţenii ţării, cei care dobândesc proprietăţi în mod licit, ci doar la cei care sunt condamnaţi pentru fapte penale şi care nu pot să-şi justifice averea. De aceea, această confiscare extinsă trebuie aplicată", explică Laura Codruţa Kovesi.

 

Ce conţine legea privind confiscarea extinsă a averii?

 

Guvernul a aprobat miercuri, 6 iulie, proiectul de lege privind confiscarea extinsă a averii. Documentul modifică actualul Cod Penal, astfel încât confiscarea extinsă a averii să fie reglementată prin lege, a declarat premierul Emil Boc.

Astfel, o persoană sancţionată pentru infracţiuni cu o pedeapsă cu închisoarea mai mare de cinci ani va fi obligată să dovedească faptul că averea deţinută a fost obţinută legal, potrivit premierului. Legea va permite confiscarea acelei părţi din avere pentru care caracterul legal nu poate fi dovedit prin documente.

Printre infracţiunile luate în calcul se află şi cele legate de acte de corupţie, evaziune fiscală sau alte infracţiuni economico-financiare.

Emil Boc susţine că proiectul Guvernului este "superior" celui propus de Opoziţie, care nu permite confiscarea averii pentru fapte de corupţie sau de evaziune fiscală, ci doar pentru alte infracţiuni.

 

Kovesi, decorată de Ambasada Franţei

 

Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a primit miercuri Ordinul Naţional al Meritului în grad de ofiţer din partea ambasadorului Franţei la Bucureşti, Henri Paul. Ea spune că distincţia o obligă să-şi continue drumul şi să schimbe mult mai multe lucruri.

 
Laura Codruţa Kovesi, intervievată de Ştefan Popescu despre confiscarea extinsă a averii şi decorarea de către Ambasada Franţei