Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Lansare în forţă pentru Romney în cursa pentru Casa Albă

romney-mitt.jpg

Mitt Romney (Sursa: conservativenewssources.wordpress.com)

Lacrimi, ovaţii, aplauze, baloane şi oratori înflăcăraţi...Ultima seară a convenţiei republicane de la Tampa, Florida, a fost cea mai spectaculoasă şi cea mai aşteptată: a fost "marea seară" a lui Mitt Romney, în care acesta a acceptat desemnarea sa oficială în funcţia de candidat al Partidului Republican la alegerile din 6 noiembrie şi şi-a împărtăşit “viziunea” despre viitorul Statelor Unite şi al poporului american.

Marea sărbătoare a început în jurul orei locale 19.30 cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor, John Boehner, propunându-le solemn "onorabililor" Mitt Romney şi Paul Ryan "candidatura Partidului Republican pentru funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte ale Satelor Unite". Animată de scandări cu voce tare "USA! USA! USA!", ovaţii şi expulzarea neaşteptată a trei manifestanţi împotriva Wall Street, sala în delir şi-a salutat apoi « eroul » într-o avalanşă de muzică, baloane şi lumini multicolore. Mitt Romney şi-a acceptat nominalizarea şi a promis "să întoarcă pagina" preşedinţiei Obama şi "decepţiilor din ultimii patru ani".

« Acesta este un lucru pe care trebuie să îl acceptăm : acum este momentul în care putem face ceva şi cu ajutorul vostru îl vom face...Acum este momentul când fiecare dintre noi poate spune : Sunt american şi îmi decid soarta, merit mai mult, copiii mei merită mai mult, familia mea merită mai mult, ţara mea merită mai mult... », a declarat candidatul republican.

Mitt Romney a promis că, dacă va fi ales, va crea milioane de locuri de muncă, pledând pentru "renaşterea visului american". "America are nevoie de locuri de muncă, de multe locuri de muncă", a spus Romney, promiţând crearea a 12 milioane de locuri de muncă, în cadrul unui plan cu cinci etape.

« Am un plan să creez 12 milioane de locuri de muncă noi...Eu şi Paul Ryan stabilit cinci paşi de urmat : în primul rând voi asigura independenţa energetică a americanilor exploatând resursele noastre de petrol, de gaze, de energii regenerabile, în al doilea rând le vom oferi americnilor competenţele necesare pentru joburile de azi şi carierele de mâine, în al treilea rând vom extinde comerţul prin semnarea unor noi acorduri comerciale, în al patrulea rând le vom oferi garanţii tuturor întreprinzătorilor şi celor care creează locuri de muncă în Statele Unite că afacerile lor nu vor pieri, aşa cum s-a întâmplat în Grecia. Vom tăia deficitul şi vom echilibra bugetul Statelor Unite. Nu în ultimul rând vom stimula micile afaceri, motorul de creştere a locurilor de muncă, prin scăderea taxelor. Vom simplifica birocraţia care loveşte cel mai tare în micile întreprinderi. Şi vom înlocui sistemul de sănătate al lui Obama... », a declarat Mitt Romney în aplauzele furtunoase ale publicului.

Pe de altă parte, candidatul republican la Casa Albă l-a acuzat pe preşedintele Barack Obama că a încurajat declinul influenţei americane pe scena internaţională şi că a efectuat tăieri drastice ale cheltuielilor militare. "Lumea rămâne un loc periculos. Marile puteri îşi dezvoltă rapid forţele militare, uneori cu intenţii foarte diferite de ale noastre", a declarat el, evocând în special programul nuclear al Iranului, persistenţa unei "ameninţări din partea terorismului islamic" în pofida morţii lui Osama ben Laden, instabilitatea din Pakistan, "violenţele îngrozitoare din Siria" şi potenţiala proliferare a armelor nucleare în Coreea de Nord.

De asemenea, Mitt Romney l-a criticat pe preşedintele Barack Obama, acuzându-l că a abandonat un aliat, Polonia, şi a avertizat că dacă va fi ales în noiembrie se va arăta mai puţin "flexibil" decât el faţă de Rusia. "I-a abandonat pe prietenii noştri din Polonia întorcând spatele angajamentelor noastre în materie de apărare antirachetă, dar este prompt în a-i oferi preşedintelui rus Putin flexibilitatea pe care acesta o doreşte, după alegerile" prezidenţiale, a declarat Mitt Romney.

Politica externă a lui Obama a mai fost de altfel criticată şi de fostul secretar de stat Condoleeza Rice. "Dictatorii în Iran şi în Siria ameninţă securitatea regională, Rusia şi China împiedică să aducem un răspuns şi toată lumea se întreabă: Ce face America?", a început ea în faţa a 4.000 de delegaţi reuniţi la Tampa.

“Unde se află cum Statele Unite ? Când prietenii şi duşmanii deopotrivă nu au un răspuns clar şi fără echivoc la această întrebare, lumea riscă să devină un loc mai periculos şi mai haotic…Nu avem o altă alegere pentru că două lucruri se vor întâmpla dacă Statele Unite nu vor deţine puterea : fie nimeni nu o va face în locul nostru şi va fi haos, fie o va face cineva care nu ne împărtăşeşte valorile…Nu avem nicio alegere : trebuie să conducem. Mitt Romney şi Paul Ryan înţeleg această realitate şi ştiu ce trebuie să facă. Ei ştiu că prietenii şi aliaţii noştri trebuie să aibă din nou încredere în noi”, a declarat Condoleezza Rice.

Dar cu ce mesaj a venit coechipierul lui Mitt Romney ? "America are nevoie de o schimbare de direcţie", a lansat Paul Ryan, desemnat şi el formal pentru a fi coechipierul lui Mitt Romney în faţa "tandemului" democrat Barack Obama-Joe Biden în noiembrie. În vârstă de 42 de ani, congresmenul din Wisconsin care în prezent prezidează comisia de buget a Camerei Reprezentanţilor, a criticat dur reforma asigurărilor de sănătate a preşedintelui Obama. De asemenea, acesta a promis crearea de locuri de muncă dar şi reducerea deficitului tot mai mare al Statelor Unite.

“Când guvernatorul Romney mi-a spun hai să rezolvăm problema i-am spus hai! Exact asta vom face! Azi, 23 de milioane de bărbaţi şi femei se luptă să îşi găsească de lucru, 23 de milioane de oameni fără loc de muncă, aproape un american din şase trăieşte în sărăcie, milioane de tineri au absolvit o şcoală în timpul adminisraţiei Obama…Unde şi-au găsit de lucru pe măsura aptitudinilor dobândite? Jumătate dintre ei nu-şi găsesc niciun loc de muncă…Şi iată întrebarea : fără o schimbare la nivelul conducerii de ce ar fi următorii patru ani mai buni decât ultimii patru ani ?”, a spus Ryan.

Dar ce a făcut în timpul marii sărbători de la Tampa preşedintele democrat Barack Obama...Ei bine, purtătorul său de cuvânt afirmă că acesta "avea altceva de făcut" decât să urmărească dezbaterile convenţiei republicane. În timp ce televiziunile americane de ştiri acopereau continuu dezbaterile şi discursul lui Mitt Romney de la Tampa, Jay Carney a asigurat că preşedintele "dă dovadă de un respect enorm pentru jurnaliştii de televiziune, dar el se informează citind".

După încheierea convenţiei republicanilor, din 4 până în 6 septembrie va avea loc convenţia democraţilor la Charlotte în Carolina de Nord. În cadrul reuniunii, Barack Obama va fi la rândul său reînvestit oficial candidat al Partidului Democrat de către delegaţii săi. Alegerile prezidenţiale din Statele Unite ale Americii vor avea loc în data de 6 noiembrie.