Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Laszlo Borbely: Nu e de glumit cu pericolul nuclear!

centrala-nucleara.jpg

Va miza România pe energia nucleară?

Testele de rezistenţă la centralele nucleare trebuie înăsprite, după cutremurul din Japonia, pentru că "nu-i de glumit!". Iată ce spune la RFI ministrul Mediului, Laszlo Borbely. El se arată convins că centrala de la Cernavodă va trece testele. Riscul ca radiaţiile să ajungă în România este mic, mai precizează ministrul.

L.B. : Evident că şi România se va supune acestor teste. De fapt, ceea ce s-a întâmplat în Japonia demonstrează faptul că în momentul actual trebuie să înăsprim aceste regulamente, aceste monitorizări, aceste teste, pentru că nu-i de glumit! Iată, Japonia, care a fost pe bună dreptate calificată ca una din cele mai sigure ţări care au aceste lucruri puse la punct, pentru că se ştie că e o zonă seismică, iată că a rămas neputincioasă în faţa unei asemenea catastrofe nucleare, catastrofe de fapt în ceea ce priveşte cutremurul, dar poate să devină mult mai grav şi deşi sunt mai puţine informaţii oficiale, faptul că împăratul a ieşit acum două zile şi după 40 de ani a ţinut un discurs de îmbărbătare, înseamnă că sunt probleme foarte mari acolo.

 

Rep : Există riscul ca centrala nucleară de la Cernavodă să nu treacă testele de rezistenţă cerute de UE la nivel comunitar ?

L.B. : Nu, din informaţiile pe care le avem de la specialişti, nu există acest risc. Centrala nucleară de la Cernavodă funcţionează pe alte principii, deci nu funcţionează pe principiile pe care funcţionează aceste centrale din Japonia. Va trece acest test, sunt centrale moderne şi care sunt asigurate la un cutremur mare, care sperăm că nu va fi în România, deci aproape de opt pe scara Richter.

 

Rep : Dacă v-ar întreba cineva dacă are nevoie România de energie nucleară, ce i-aţi răspunde ?

L.B. : Este o energie ieftină şi care de fapt nu poluează, din punct de vedere ecologic nu sunt poluatoare, dar din cauza acestor riscuri, oricât de mici ar fi, dacă m-ar întreba cineva în legătură cu România, eu aş opta de exemplu pentru hidro. Noi suntem foarte avantajaţi din punct de vedere al hidrocentralelor. Se pot construi foarte multe micro-hidrocentrale.

 

Rep : Cât de mare este riscul ca radiaţiile din Japonia să ajungă în România ?

L.B. : Din toate informaţiile pe care le avem până acum, riscul este mic. Japonia este la o distanţă foarte mare de România. Din informaţiile pe care le-am primit până astăzi de la cei care monitorizează eventuala posibilitate de a avea un nor radioactiv, riscurile sunt foarte mici în momentul de faţă.

 
Laszlo Borbely, intervievat de Cosmin Ruscior, despre Japonia