Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Laszlo Borbely la RFI : Nu aprob proiectul Roşia Montană, decât dacă sunt 101% convins că nu va polua

Noul ministru al Mediului, Laszlo Borbely spune la RFI că nu va aproba proiectul Roşia Montană decât dacă este 101% convins că acesta nu va provoca poluări în România. "Ceea ce pot să vă spun e că noi avem legislaţia pusă la punct, în conformitate cu directivele Uniunii Europene. Eu nu o să aprob acest proiect decât dacă o sută unu la sută sunt convins că nu va produce nici un fel de poluare în România", declară ministrul UDMR.

Noul ministru al Mediului, Laszlo Borbely (audio) spune la RFI că nu va aproba proiectul Roşia Montană decât dacă este 101% convins că acesta nu va provoca poluări în România.

"Aici e vorba de o problemă sper tehnică şi nu politică. A fost o decizie a Curţii de Apel care a oprit în faza respectivă în 2007 şi investitorul a trebuit să reia demersurile. În momentul de faţă există un PUZ, din câte am înţeles, este în analiză, este o comisie mixtă româno-ungară, s-au pus foarte multe întrebări", afirmă oficialul.

"Ceea ce pot să vă spun e că noi avem legislaţia pusă la punct, în conformitate cu directivele Uniunii Europene. Eu nu o să aprob acest proiect decât dacă o sută unu la sută sunt convins că nu va produce nici un fel de poluare în România", declară ministrul UDMR.

Întrebat dacă are această convingere în clipa de faţă, Laszlo Borbely a răspuns că nu : "Nu, în clipa de faţă nu. Din păcate, acolo au fost pornite unele, ştiu eu, intenţii, acolo s-au vândut case, etc. etc.. Deci ştiţi foarte bine că zona aceea din păcate deja este viciată, chiar dacă, să zicem, nu ar porni acest proiect".

Ministrul PDL al Economiei, Adriean Videanu spunea recent că ar vrea ca proiectul aurifer de la Roşia Montană să fie inclus în programul de guvernare.

Afirmaţia sa a provocat iritarea unei părţi a societăţii civile şi chiar a unor lideri ai Uniunii Democrate a Maghiarilor din România.

Laszlo Borbely, intervievat de Cosmin Ruscior, despre Roşia Montană.