Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Lăzăroiu: Opoziţia a reacţionat orbeşte în privinţa Constituţiei

lazaroiu-opozitia-reactionat-orbeste-privinta-constitutiei.jpg

Preşedintele Traian Băsescu nu va beneficia de modificarea Constituţiei, declară Sebastian Lăzăroiu.

Sociologul Sebastian Lăzăroiu spune la RFI că Opoziţia a reacţionat "orbeşte" în privinţa proiectului prezidenţial de modificare a Constituţiei. Viitoarea lege fundamentală nu i se va aplica lui Traian Băsescu, explică fostul consilier prezidenţial. El nu vede posibilă modificarea Constituţiei în acest an. Lăzăroiu nu exclude o viitoare înţelegere între preşedinte şi Opoziţie: Parlament unicameral contra scurtarea mandatului actualului şef al statului.

Rep: Cum vi se pare proiectul prezidenţial de modificare a Constituţiei, criticat deja de către Opoziţie?

S.L.: Mie nu mi se pare foarte spectaculos proiectul de modificare a Constituţiei, pentru că în fond, dacă ne uităm pe lucrurile care sunt propuse spre revizuire, avem unele chestiuni care vin din referendumul din 2009 şi altele vin din experienţa din ultimii cinci-şase ani, în care instituţiile au funcţionat de multe ori cu sincope, din cauza unor prevederi ambigue din Constituţie şi care acum sunt practic clarificate.

 

Rep: Opoziţia spune că proiectul prezidenţial de modificare a Constituţiei transformă România în "stat poliţienesc" şi cere de asemenea ridicarea imunităţii preşedintelui prin viitoarea lege fundamentală. Cum vi se par aceste idei?

S.L.: Opoziţia a reacţionat orbeşte, cum face de multe ori, având în minte că noua Constituţie i s-ar aplica şi preşedintelui în funcţie, ceea ce nu-i adevărat. Opoziţia, dacă s-ar gândi mai bine ar putea să dea următorul preşedinte, ar fi în interesul ei să-i asigure imunitatea persoanei respective, indiferent cine va fi ea. Imunitatea nu e doar o chestiune legată de interes personal, de interes legat de persoana care va ocupa funcţia, ci şi o chestiune de stabilitate a statului. Imaginaţi-vă ce s-ar întâmpla dacă toţi cetăţenii ar face plângeri penale, pe motive închipuite preşedintelui României, cel care va fi şi el va sta doar prin procese, apărându-se de acuzaţiile care i se aduc. E un mod de a atrage instituţia preşedintelui în noroi şi în derizoriu, până la urmă.

 

Rep: La modul cel mai realist, poate fi introdus Parlamentul unicameral, ţinând cont că nici partenerii de coaliţie ai PDL-ului nu acceptă aşa ceva?

S.L.: Nici în PDL nu sunt toţi fericiţi cu prevederile astea

 

Rep: Şi atunci modificarea aceasta poate fi realizată?

S.L.: În condiţiile date, nu, în mod evident, pentru că e nevoie totuşi de două treimi (din voturile parlamentarilor-n.r.), dar preşedintele a introdus şi elemente de negociere, inclusiv scurtarea propriului mandat. Până la urmă se poate ajunge la un deal de genul: voi acceptaţi ce a vrut poporul la referendum şi eu vă dau satisfacţie, că tot mă contestaţi în fiecare zi şi renunţ la doi ani de mandat. A sugerat asta preşedintele, că durata mandatului poate fi subiect de negociere cu partidele din Opoziţie. Aş vedea posibil ca preşedintele să ajungă la o astfel de negociere.

 

Rep: Vedeţi posibilă modificarea Constituţiei în acest an?

S.L.: Nu, anul acesta în nici un caz. La anul ar avea şanse, dar trebuie să intervină elemente spectaculoase de negociere între Putere şi Opoziţie, altfel nici la anul nu cred că e posibil.

 
Sebastian Lăzăroiu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre modificarea Constituţiei