Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Lăzăroiu: Premierul îl provoacă pe preşedinte, bagă băţul prin gard!

USL caută pretexte pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. Premierul Victor Ponta îl provoacă pe şeful statului, bagă băţul prin gard. E mai greu să fii preşedinte-jucător când ai o majoritate ostilă în Parlament. Declaraţiile au fost făcute la RFI de sociologul Sebastian Lăzăroiu, fost consilier prezidenţial, fost ministru al Muncii.

Cum va evolua relaţia dintre preşedintele Traian Băsescu şi Guvernul condus de Victor Ponta? Sebastian Lăzăroiu crede că totul depinde de Executiv. "Cred că depinde mai degrabă de membrii Guvernului şi de comportamentul actualului premier, care recunosc că pe mine mă dezamăgeşte pe zi ce trece, pentru că în mod evident îl provoacă pe preşedinte de câte ori are ocazia. Probabil e şi el intrigat că preşedintele nu-i răspunde la multe din... unele dintre ele chiar obrăznicii ale lui Ponta. Preşedintele nu i-a răspuns şi probabil (Ponta) e tot mai intrigat şi tot mai încearcă şi bage băţul prin gard!", spune sociologul.

 

Traian Băsescu, preşedinte-jucător?

 

Sebastian Lăzăroiu apreciază că "e mai greu să joci când ai o majoritate ostilă în Parlament şi un premier care pare că refuză colaborarea. E mai greu să joci în contextul ăsta".

 

Suspendarea preşedintelui: "USL caută pretexte"

 

Sebastian Lăzăroiu declară că Uniunea Social Liberală caută pretexte pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. Fostul consilier prezidenţial vorbeşte despre "o majoritate ostilă, care ameninţă aproape zilnic cu suspendarea şi un premier imatur, pentru că face rău ţării, nu preşedintelui. E posibil la un moment dat să apară... Toate aceste provocări ale lui Ponta, ale lui Marga, cele de la audierile de la comisia de politică externă vin tocmai pentru a-l face pe preşedinte să atace, după care ei vor sări, fiind mult mai populari în sondaje şi vor spune: "uite, preşedintele nu vrea să colaboreze cu noi, îl suspendăm!". Deci probabil că încearcă să-şi găsească un pretext pentru suspendare, că motive nu prea au".

 
Sebastian Lăzăroiu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre relaţia Băsescu-Ponta