Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Lăzăroiu la RFI: Titanicul se scufundă şi USL desface şampania!

lazaroiu-rfi-titanicul-se-scufunda-usl-desface-sampania.jpg

Sebastian Lăzăroiu răspunde criticilor USL privind Strategia Fiscală 2012-2014, adoptată de Guvern.

Ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, respinge criticile Uniunii Social Liberale (USL) privind Strategia Fiscal-Bugetară a României pentru perioada 2012-2014. Demnitarul spune la RFI că "e foarte multă demagogie la USL". Strategia este "cel mai înţelept mod de a privi următorii trei ani", declară ministrul. Lăzăroiu mai precizează că pensiile nu vor îngheţa.

Sebastian Lăzăroiu justifică prevederile din Strategia Fiscal-Bugetară: "Strategia, aşa cum e ea în realitate reprezintă cel mai înţelept mod de a privi următorii trei ani pentru România, în contextul tulbure din punct de vedere economic la nivel internaţional. Trebuie să mergem pe scenariul cel mai prudent".

Ministrul Muncii critică "demagogia" USL, după criticile privind Strategia Fiscal-Bugetară. "Sigur, USL ne-a obişnuit de anul trecut cu promisiunile lor de mărire de salarii şi pensii. E deja foarte multă demagogie în ceea ce spun ei. Titanicul dă semne că se scufundă, mă refer la economia globală şi cei de la USL desfac şampania! Guvernul trebuie să rămână responsabil, în ciuda demagogiei celor din Opoziţie", declară el.

Sebastian Lăzăroiu precizează că "dacă lucrurile vor urma un curs pozitiv, nimic nu ne împiedică să devenim mai generoşi în următorii trei ani, dar în momentul acesta nu sunt semne că lucrurile vor merge într-o direcţie bună, mă refer la contextul internaţional".

Potrivit Strategiei Fiscal-Bugetare, anumite pensii vor fi îngheţate până în 2014. Sebastian Lăzăroiu explică faptul că nu e vorba de o îngheţare propriu-zisă, ci de o amânare. "Nu e vorba de o îngheţare a pensiilor. Acolo era vorba de nişte drepturi pe care o categorie de pensionari, cei încadraţi în condiţii deosebite de muncă ar fi trebuit să le primească în 2012 şi ele au fost amânate până în 2014. Asta nu înseamnă că dacă toate pensiile vor creşte, nu vor creşte pensiile acestora, dar ei nu-şi vor primi doar acele drepturi până în 2014. O majorare a pensiilor cu algoritmul cunoscut, rata inflaţiei plus jumătate din creşterea salariului mediu brut, o asemenea indexare va fi pentru toate pensiile, inclusiv pentru cele din grupele speciale de muncă", spune ministrul.

Sebastian Lăzăroiu mai afirmă că "dacă vor fi crescute pensiile în 2012, în 2013, depinde esenţial de evoluţiile economice din România şi de pe plan mondial. Dacă lucrurile se agravează în mod serios pe plan mondial, nu cred că va fi nimeni inconştient să se împrumute, ca să majoreze pensiile şi salariile".

 

Creşterea salariilor în 2012 e "posibilă"

 

Cât despre creşterea salariilor bugetarilor în 2012, ministrul Muncii declară că "o majorare a salariilor e posibilă anul viitor, sigur ne referim la acele recuperări din tăierile din 2010, deci e posibilă, dar ea nu poate fi dată cu certitudine în momentul în care vorbim, în august 2011, pentru că sunt doi factori: turbulenţa de pe plan internaţional şi sunt calculele bugetare care încă nu au început. În toamnă, când se va trage linia şi va fi făcut proiectul de buget, vom şti dacă există spaţiu fiscal pentru o recuperare a salariilor, fără a pune în pericol obiectivul numărul unu al României, investiţiile".

Întrebat de RFI cum va îmbunătăţi Guvernul gradul de colectare a veniturilor, Sebastian Lăzăroiu a explicat: "S-au făcut progrese chiar şi în acest an. Sigur că stăm prost cu colectarea veniturilor, asta nu e din 2011, e de ani de zile! Dar au fost totuşi creşteri semnificative în primul şi al doilea trimestru al acestui an pe accize şi în special mă refer aici la combaterea evaziunii, contrabandă cu ţigări şi băuturi. Deci se văd semne. Nu va fi niciodată 100% gradul de colectare, dar el poate fi de fiecare dată crescut. Măsurile care s-au luat în acest an se pare că au dat rezultate, din moment ce există clar creşteri pe accize".

 
Sebastian Lăzăroiu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre Strategia Fiscal-Bugetară