Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Lăzăroiu: România îşi trage un glonţ în picior prin suspendarea lui Traian Băsescu

lazaroiu-romania-isi-trage-un-glont-picior-suspendarea-lui-traian-basescu.jpg

Suspendarea preşedintelui Traian Băsescu va afecta credibilitatea României, crede sociologul Sebastian Lăzăroiu.

USL "pune un pistol în mâna UDMR", prin demersul de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu. România "îşi trage un glonţ în picior" prin suspendarea şefului statului. Demersul USL "va afecta credibilitatea ţării". Pieţele nu vor înţelege că "e un joc al unor copii imaturi cu chibriturile, care n-are nici o finalitate". Declaraţiile au fost făcute la RFI de sociologul Sebastian Lăzăroiu, fost consilier prezidenţial şi fost ministru al Muncii.

Reporter: Cum vă explicaţi demersul USL de a-l suspenda din funcţie pe preşedintele Traian Băsescu?

Sebastian Lăzăroiu: Primul scop este acela de a acoperi tot tărăboiul din PSD privind excluderea lui Mircea Geoană, dar mai e un scop aparent, o mişcare tactică: Opoziţia încearcă să pună în mâna UDMR-ului un pistol, ca să se apere de o eventuală agresiune a partenerilor de guvernare. Aici mă refer la reformele care ar trebui să fie făcute pentru anul viitor: reorganizarea administrativ-teritorială, Parlamentul unicameral, 300 de parlamentari, vot prin corespondenţă. Sunt teme cu care UDMR nu e de acord şi evident se teme că PDL ar putea să forţeze şi atunci USL îi pune această armă în mână UDMR-ului, pe care UDMR-ul s-o ţină la tâmpla PDL-ului: "dacă vreţi să forţaţi lucrurile şi noi putem să votăm suspendarea". Ceva de genul ăsta.

 

Credibilitatea României "va fi afectată", din cauza suspendării preşedintelui

 

Rep.: Preşedintele PNL, Crin Antonescu, spune că USL vrea să iniţieze "o largă dezbatere publică" în legătură cu procedura de suspendare. Cum adică?

S.L.: Crin Antonescu şi Victor Ponta reuşesc să creeze acest curent şi să facă într-adevăr o mare temă de dezbatere naţională, dar nu ştiu cum se uită finanţatorii internaţionali la dezbaterea noastră naţională. Pe măsură ce vor avansa cu aceste discuţii despre suspendarea preşedintelui, o să vedem şi efectele în exterior. N-am văzut nici o ţară, care să fie cât de cât stabilă, care la un moment dat să-şi tragă un glonţ în picior! Asta se va întâmpla. Pieţele se uită cu atenţie şi o să vadă că sunt nişte băieţi… ei nu o să înţeleagă că e un joc al unor copii imaturi cu chibriturile, care n-are nici o finalitate. Ei o să înţeleagă că e instabilitate politică în România şi că Parlamentul vrea să-l suspende pe preşedinte. Evident că asta va afecta credibilitatea României.

 

Rep.: Dar până la urmă, e vorba de un gest al Opoziţiei, nu al Puterii.

S.L.: În afară, semnalele astea sunt luate cam ca atare, nu stă nimeni să vadă dacă Opoziţia are majoritate, n-are majoritate… Ei văd că acolo se iniţiază suspendarea preşedintelui, iar pentru ei e un semnal foarte prost. Sper că Opoziţia îşi asumă răspunderea pentru un asemenea efect.

 

Rep.: Credeţi că demersurile privind suspendarea preşedintelui Traian Băsescu şi excluderea lui Mircea Geoană din PSD vor avea efecte în sondaje?

S.L.: Da, în mod sigur, în mod sigur, un eşec în Parlament, care e previzibil, va duce la scăderea USL-ului în sondaje. De altfel, procedura e mult mai greoaie decât în 2007, iar şansele ei sunt mult mai mici, pentru că între timp, un domn de la PSD, Dan Şova (senator PSD-n.r.) a mai introdus o centură de siguranţă pentru preşedinte şi anume chiar dacă Parlamentul va hotărî suspendarea, acea hotărâre poate fi atacată la Curtea Constituţională. Deci nu se va ajunge la referendum, nici măcar dacă există majoritate în Parlament.

 
Sebastian Lăzăroiu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre suspendarea preşedintelui Traian Băsescu