Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Lăzăroiu: Nici un român nu va fi afectat de restricţiile din Spania

lazaroiu-un-roman-nu-va-fi-afectat-restrictiile-spania.jpg

Muncitorii români care vor să lucreze în Spania nu vor fi afectaţi, spune Sebastian Lăzăroiu.

Ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, spune la RFI că "nici un român nu va fi afectat" de restricţiile de pe piaţa muncii din Spania. El precizează că "angajatorii spanioli au suficientă forţă de lobby să obţină permisele de muncă, dacă-şi doresc muncitori din România".

Sebastian Lăzăroiu crede că românii nu vor fi afectaţi de restricţiile de pe piaţa muncii din Spania. "Sincer vă spun, nici un român nu va fi afectat (de restricţiile de pe piaţa muncii din Spania-n.r.). Cei de pe teritoriul Spaniei, sigur nu, iar cei din România, care vor să-şi găsească un loc de muncă în Spania nu depind de aceste restricţii, ci depind de cererea de forţă de muncă din Spania, adică de angajatorii spanioli şi vă spun că angajatorii spanioli în continuare caută români pentru slujbele pe care spaniolii nu le vor ocupa niciodată: construcţii, agricultură, menaj", explică ministrul Muncii.

Lăzăroiu precizează că românii "pot să se angajeze, au nevoie doar de permisul de muncă, iar permisul de muncă trebuie obţinut de angajator, nu de cel care pleacă din România să-şi găsească un loc de muncă, iar angajatorii spanioli cred că au suficientă forţă de lobby să obţină aceste permise de muncă, dacă-şi doresc muncitori din România".

 

CE dă O.K. restricţiilor pentru muncitorii români din Spania

 

Comisia Europeană a adoptat joi, 11 august, decizia prin care aprobă solicitarea Spaniei de a restricţiona accesul lucrătorilor români pe piaţa forţei de muncă, până la data de 31 decembrie 2012.

Totuşi, Comisia Europeană precizează că nu Madridul, ci Bruxellesul va decide când se va ridica restricţia.

Rata şomajului a fost de 21% în luna iunie în Spania, fiind cea mai mare înregistrată vreodată într-o ţară din zona euro de la introducerea monedei unice, în 1999. Şomajul în rândul tinerilor se ridică la 45 de procente.

Sebastian Lăzăroiu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre restricţiile din Spania
792